Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι “Κυρίες στα Λευκά” βγήκαν και πάλι στους δρόμους

Οι "Κυρίες στα Λευκά" βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Αβάνα. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι "Κυρίες στα Λευκά" βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Αβάνα. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την απελευθέρωση των συγγενών τους οι οποίοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους, έκαναν έξω από το κοινοβούλιο της Κούβας

 

πενήντα μητέρες και σύζυγοι φυλακισμένων, σε μία σπάνια εκδήλωση διαφωνίας με το καθεστώς, με την οποία ολοκληρώθηκε η εβδομάδα διαμαρτυρίας.
 
Η αστυνομία χρειάστηκε να προστατεύσει τις «Κυρίες στα Λευκά» από εκατοντάδες φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί τους καθ’ όλη την εβδομάδα που διήρκεσαν οι διαμαρτυρίες, τις οποίες το καθεστώς δείχνει να ανέχεται.
 
Η οργάνωση των γυναικών σχηματίστηκε μετά από το Μάρτιο του 2003 όταν 75 διαφωνούντες συνελήφθησαν και τελικά καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 28 ετών με την κατηγορία ότι ήταν μισθοφόροι της αμερικανικής κυβέρνησης.
 
Ανάμεσα στις γυναίκες ήταν η Ρέινα Ταμάγιο, ο γιος της οποίας, Ορλάντο Σαπάτα, πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου μετά από απεργία πείνας 85 ημερών. Ένας άλλος απεργός πείνας, ο Γκιγιέρμο Φαρίνας, ο οποίος άρχισε τη διαμαρτυρία την επομένη του θανάτου του Σαπάτα, είπε χθες ότι δέχτηκε στο νοσοκομείο την επίσκεψη κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος τον προέτρεψε να σταματήσει.
 
Ο Φαρίνας σε τηλεφωνική του συνέντευξη είπε ότι απάντησε στον αξιωματούχο ότι θα συνεχίσει να πιέζει να γίνει δεκτό το αίτημα του για την απελευθέρωση 26 κρατουμένων που είναι άρρωστοι και χρειάζονται ιατρική φροντίδα.
 
«Του είπα ότι η θέση μου παραμένει η ίδια, δηλαδή δεν έχω κανένα εξωπραγματικό αίτημα και ότι είμαι πιο υποχωρητικός σε σχέση με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ζητά την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, ενώ εγώ μόνο των 26 που είναι περισσότερο άρρωστοι», είπε ο Φαρίνας σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται στην πόλη Σάντα Κλάρα, στην κεντρική Κούβα.
 
Τις διαδηλώσεις των «Κυριών στα Λευκά», παρακολούθησαν από κοντά οι ξένοι διπλωμάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή μετά από το θάνατο του Σαπάτα. Η αστυνομία είχε επιτρέψει όλες τις εκδηλώσεις τους, με εξαίρεση μία πορεία την προηγούμενη Τετάρτη, όταν τις έβαλαν σε λεωφορεία και τις οδήγησαν υποχρεωτικά στην κατοικία της αρχηγού της οργάνωσης, Λάουρα Πολάν.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει το θάνατο του Σαπάτα, τον οποίο χαρακτήρισε «εγκληματικό» και είπε ότι μπορούσε να είχε αποφευχθεί και έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τους διαφωνούντες στο νησί.
 
Η κουβανική κυβέρνηση αντέδρασε με οργή, λέγοντας ότι ο Ζαπάτα ήταν εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου και όχι πολιτικός κρατούμενος.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε