Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι Πειρατές, η Μέρκελ και η κυβέρνηση

Οι Πειρατές, η Μέρκελ και η κυβέρνηση

Τι θέλουν οι Πειρατές από την Άγκελα Μέρκελ. Μα φυσικά την καρέκλα της Καγκελαρίας. Και όλη την Καγκελαρία…

Η στήριξη στο ανεξάρτητο γερμανικό κόμμα των Πειρατών έχει αυξηθεί σημαντικά, μετά την ισχυρή παρουσία του σε περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Stern, γεγονός το οποίο αυξάνει ενδεχομένως τις πιθανότητες για ένα “μεγάλο συνασπισμό” των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που θα αναλάμβανε την εξουσία του χρόνου.

    Οι Πειρατές θα λάμβαναν το 12% των ψήφων αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δυνητικά επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμά τους από την ίδρυση του κόμματος το 2006 και πάνω από το 7,4% που έλαβαν στις εκλογές του Μαρτίου στο μικρό κρατίδιο Σάαρλαντ.

    Το ποσοστό αυτό θέτει τους Πειρατές ακριβώς πίσω από το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας, τους Πράσινους, οι οποίοι έχασαν μια ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα στο 13%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ο νεότερος εταίρος στο συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνουν 3%, έδειξε η δημοσκόπηση, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από την τελευταία δημοσκόπηση αλλά ακόμη κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

    Το FDP υπέστη συντριβή στις εκλογές του Μαρτίου για τη βουλή του κρατιδίου Σάαρλαντ λαμβάνοντας μόλις 1,2%.

    Η επιτυχία των Πειρατών έχει ευρύτερες εθνικές επιδράσεις.

    Παίρνοντας ψηφοφόρους από άλλα μικρότερα κόμματα, οι Πειρατές μπορεί να αφήσουν ένα “μεγάλο συνασπισμό” των δύο μεγάλων κομμάτων, των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της αντιπολίτευσης, ως η μόνη επιλογή για τη Γερμανία μετά τις εθνικές εκλογές του 2013.

    Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το κόμμα των Πειρατών αυξάνει τη δύναμή του για να κερδίσει κοινοβουλευτικές έδρες στις εκλογές των κρατιδίων Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που θα διεξαχθούν το Μάιο.

    Το CDU, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ παραμένει το ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας με 35% και το SPD, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 25%. Τα δύο κόμματα έχασαν από μια ποσοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα.

    Το ινστιτούτο Forsa διεξήγαγε την έρευνα από 26 έως 30 Μαρτίου, σε δείγμα 2.503 ερωτηθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλο χτύπημα στην Μέρκελ – Οι δημόσιοι υπάλληλοι πέτυχαν αυξήσεις 6,3% στους μισθούς τους!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε