Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι Σκωτσέζοι… ψήνονται! Δημοσκόπηση μετά το Brexit δείχνει το δρόμο για δημοψήφισμα και ανεξαρτητοποίηση!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Το Brexit εξακολουθεί να δρομολογεί εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη
– Η πρωθυπουργός της Σκωτίας ανακοίνωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης για νέο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την Αγγλία και μία δημοσκόπηση δίνει το στίγμα
– Το 52% των Σκωτσέζων θέλει… exit από τη Μεγάλη Βρετανία, αφού στο δημοψήφισμα της Πέμπτης το αποτέλεσμα στη Σκωτία ήταν ξεκάθαρο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
– Πλέον ενδέχεται να γίνει δημοψήφισμα για να ανεξαρτητοποιηθεί και μετέπειτα να ενταχθεί στην ΕΕ!

Πριν δύο χρόνια η Σκωτία έκανε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μεγάλη Βρετανία, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό και τη χώρα να παραμένει μέρος της. Μετά το Brexit, ωστόσο, έχουν έρθει τα πάνω – κάτω!

Η χώρα πήρε σαφή θέση στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα να δημιουργήσει νέους ψιθύρους για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από τη Βρετανία.

Ψίθυροι οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν… φωνές και μάλιστα επίσημες, αφού χθες η πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με διακύβευμα την ανεξαρτησία της χώρας, με στόχο στη συνέχεια να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα ενδεικτικό της… εκρηκτικής κατάστασης είναι το γεγονός πως η ίδια δήλωσε πως θα επιχειρήσει να κάνει απευθείας συζητήσεις με την ΕΕ (σ.σ. πιθανότατα με Γιούνκερ, Συλτς, Τουσκ), παρακάμπτοντας έτσι την Αγγλία.

Η δημοσκόπηση

Η πλειονότητα των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα της Πέμπτης με το οποίο η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης χώρας τους από την ΕΕ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή του ινστιτούτου Panelbase που έγινε για λογαριασμό των Sunday Times, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται εφεξής υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που αντιτίθεται σε αυτήν. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο σε δείγμα 620 ατόμων.

Σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 2014, οι Σκωτσέζοι είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως μετά την ψήφο της πλειονότητας των Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι πλέον είναι “εξαιρετικά πιθανή” η διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Σκωτσέζοι να δουν εαυτόν εκτός ΕΕ ενώ ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους στην ένωση.

Στο ιστορικό δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, σε αντίθεση με τη Βρετανία συνολικά που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης με 51,9%. Το αποτέλεσμα αυτό δικαιολογεί τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, υποστηρίζει η κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε απορριφθεί το 2014 με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε