Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι Σύροι πρόσφυγες αυξήθηκαν κατά 40.000 μέσα σε τρεις μέρες!

Οι Σύροι πρόσφυγες αυξήθηκαν κατά 40.000 μέσα σε τρεις μέρες!

Σαράντα χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την πόλη αλ-Σαντάντεχ της ανατολικής Συρίας, ύστερα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διένειμε πρόσθετες ποσότητες τροφίμων στον πληθυσμό της περιοχής αυτής τις τελευταίες ημέρες, ενώ “μια ομάδα της επισκέφθηκε την πόλη αλ-Σαντάντεχ την οποία περίπου 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν για την πόλη αλ-Χασάκεχ”.

Αντάρτες κατέλαβαν χθες την αλ-Σαντάντεχ στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου ανατολική Συρία έπειτα από σκληρές μάχες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 αντάρτες και 100 στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βορειοανατολική Συρία επλήγη από τέσσερα χρόνια ξηρασίας πριν αρχίσει η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η περιοχή να καταγράφει υψηλά ποσοστά υποσιτισμού κυρίως στα παιδιά, είπε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ελίζαμπεθ Μπιρς στη Γενεύη.

“Οι μάχες και η εκτόπιση μόνο επιδεινώνουν τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων”, είπε αναφέροντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έστειλε πρόσθετα συσσίτια στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.

Αυτοί οι 40.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προστίθενται στα 2,5 εκατομμύρια των ξεριζωμένων Σύρων, προσφύγων στη χώρα τους, πολλοί από τους οποίους ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, σήμερα στη Βηρυτό, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 100 πολίτες απήχθησαν από διάφορες ένοπλες οργανώσεις χθες στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και τόνισε ότι φοβάται για “απαγωγές με θρησκευτικά κίνητρα”.

Χθες βράδυ φιλοκαθεστωτικές ένοπλες οργανώσεις απήγαγαν 70 άνδρες και γυναίκες που κατευθύνονταν με τέσσερα μικρά λεωφορεία στην πόλη Ιντλίμπ, αναφέρει το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε ένα οδόφραγμα των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι απαγωγείς είναι από τα χωριά αλ-Φούα και Καφράγια, ενώ οι απαχθέντες είναι κυρίως από τα χωριά Σαρακέμπ, Σαρμίν και Μπενές, που είναι αντίστοιχα σιιτικές και σουνιτικές περιοχές. Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ίδια περιοχή μια ένοπλη οργάνωση είχε απαγάγει τουλάχιστον 40 πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά που έρχονταν με το λεωφορείο από τα χωριά αλ Φούα και Καφράγια.

Η πλειονότητα των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι σουνίτες, ενώ φυλή που κυβερνά στη χώρα και οι υποστηρικτές της είναι αλαουίτες, μια αίρεση του σιιτισμού. Το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών στα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία της Συρίας τονίζει πως φοβάται για “απαγωγές με θρησκευτικά κίνητρα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 40 νεκροί από βομβαρδισμούς στη Συρία

 

Σύροι γιατροί κατηγορούν για αδράνεια τη διεθνή κοινότητα

 

Συρία: Σχεδόν 6.400 πρόσφυγες σε ένα 24ωρο

 

Συγκλονιστικό βίντεο! Δημοσιογράφος εκτελείται από ελεύθερο σκοπευτή στη Συρία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε