Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως στόχος τους ήταν ο Καρζάι – Τι λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Συντονισμένες επιθέσεις εχουν εξαπολύσει βομβιστές με στόχους κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες και αμερικανική βάση, κοντα στην Καμπούλ.

Οι αφγανοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον του υψίστης ασφαλείας συγκροτήματος όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διαμένει ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ισχυρές εκρήξεις και πυρά εξακολουθούν να συγκλονίζουν το κέντρο της Καμπούλ καθώς πλησιάζει η νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται επί σχεδόν πέντε ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα πάντως με τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας, ο Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι, ήταν στόχος των συντονισμένων επιθέσεων στην Καμπούλ.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένας άλλος ένοπλος που συνελήφθησαν δήλωσαν ότι η ομάδα τους είχε διαταγές να επιτεθεί στην κατοικία του Χαλίλι, όπως δήλωσε ο Λουφτουλάχ Μάσαλ εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στη διάρκεια επίθεσής τους εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Τζαλαλαμπάντ, σημαντικής βάσης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία σταμάτησε τέσσερις βομβιστές στην είσοδο του αεροδρομίου. Δύο από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Νωρίτερα, βομβιστές αυτοκτονίας εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον κυβερνητικών κτιρίων που βρίσκονται κοντά σε μια αμερικανική βάση στην επαρχία Λόγκαρ, νότια της Καμπούλ, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή.

Στόχος των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν τα κυβερνητικά κτίρια της επαρχίας, το αρχηγείο της τοπικής αστυνομίας και μια αμερικανική βάση, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Λόγκαρ Ράες Χαν.

Σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη βρετανική, την αμερικανική, τη γερμανική και την τουρκική πρεσβεία, το προεδρικό μέγαρο και ένα αμερικανικό στρατόπεδο. Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι ρίχνουν ρουκέτες από το ξενοδοχείο.

Μία από αυτές φαίνεται να έχει πλήξει μια κατοικία στην οποία διαμένουν μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας. Καπνός υψώνεται από το κτίριο αυτό μετά την έκρηξη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αφγανικού κοινοβουλίου ρουκέτες έχουν πλήξει την ρωσική πρεσβεία, αλλά και το κτίριο του κοινοβουλίου. Παράλληλα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolonews μετέδωσε ότι σημειώνεται ακόμη μία επίθεση κοντά στο αφγανικό κοινοβούλιο, στη δυτική Καμπούλ.

Την ευθύνη για τις συντονισμένες επιθέσεις ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε