Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Οι Βρυξέλλες κλείνουν την πόρτα και η Γερμανία την… ανοίγει για ένταξη της Σκωτίας στην Ε.Ε. – Απειλή βέτο από το Εδιμβούργο

Οι Βρυξέλλες κλείνουν την πόρτα και η Γερμανία την… ανοίγει για ένταξη της Σκωτίας στην Ε.Ε. – Απειλή βέτο από το Εδιμβούργο

– Τεράστιο πανευρωπαϊκό… αλαλούμ από το Brexit!
– Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. τώρα η Σκωτία απειλεί με βέτο από τη Βουλή!
– Χαστούκι από τις Βρυξέλλες: Θα βγει ως Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συζητάμε την παραμονή σας χωρίς ανεξαρτησία και ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το μηδέν!
– Φωνές από τη Γερμανία να γίνει… δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σκωτία!

Κάθε μέρα και κάτι καινούργιο φέρνει το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα και η ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών για Brexit. “Πρωταγωνίστρια” η Σκωτία, που από την πρώτη στιγμή, δια της πρωθυπουργού της Νίκολα Στέρτζον, έκανε λόγο για δεύτερο (μετά από εκείνο του 2014) δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και για απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήταν αρνητική. “Ξεχάστε το” ήταν το μήνυμα στο Εδιμβούργο, που… ειδοποιήθηκε πως δεν μπορεί ως μέρος μιας χώρας που αποχωρεί από την Ε.Ε. και ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας να παραμείνει στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει, μετά το δημοψήφισμα, να αποχωρήσει… σύσσωμο. Κι αν η Σκωτία αποσχιστεί, τότε θα πρέπει να κάνει αίτημα και να μπει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Και αυτό θα πάρει χρόνο….

Την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες κλείνουν την πόρτα, η Γερμανία την… ανοίγει. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γκίντερ Κίρχμπαουμ, μέλους των συντηρητικών της Άνγκελα Μέρκελ και προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

“Η ΕΕ θα συνεχίσει να αποτελείται από 28 κράτη μέλη, καθώς περιμένω ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία, το οποίο θα είναι τώρα επιτυχές”, δήλωσε ο Κίρχμπαουμ. “Θα πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μια αίτηση για ένταξη απ’ αυτή τη φιλική προς την ΕΕ χώρα”, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ποια η θέση της Μέρκελ; Επισήμως άγνωστη. Αλλά η καγκελάριος φαίνεται πως προσπαθεί να… κερδίσει χρόνο και παίρνει αποστάσεις ακόμη και από τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής της, Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγερ, που ζητά εδώ και τώρα από τον Ντέιβιντ Κάμερον να κινήσει τις διαδικασίες για την πλήρη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απειλή για βέτο

Πέρα από τις φωνές για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας και απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σκωτία παίζει τώρα και το «χαρτί» του βέτο κατά του Brexit! Το είπε ξεκάθαρα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον μιλώντας το πρωί της Κυριακής (26.06.2016) στο BBC.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, ξεκαθάρισε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός.

Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 51,9% έναντι 48,1% υπέρ του Brexit.

Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: “Φυσικά”. Και πρόσθεσε: “Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι”.

“Μην με παρεξηγήσετε, νοιάζομαι για το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, νοιάζομαι για την Αγγλία, γι’ αυτό είμαι τόσο αναστατωμένη με την απόφαση που ελήφθη για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η δουλειά μου ως πρωθυπουργού, η δουλειά του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, είναι να κρίνει αυτά τα πράγματα στη βάση του τι είναι προς το συμφέρον του λαού στη Σκωτία”, είπε.

Ερωτηθείσα από το BBC αν μπορεί να φανταστεί την οργή των Βρετανών ψηφοφόρων που έκαναν την επιλογή να αποχωρήσουν από την ΕΕ, σε περίπτωση που το σκωτσέζικο κοινοβούλιο μπλοκάρει το Brexit, η Στέρτζον δήλωσε: “Μπορώ, αλλά είναι πιθανόν ίδια με την οργή που αισθάνονται αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία καθώς αντιμετωπίζουμε την προοπτική να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τη θέλησή μας”.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε