Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Οι απειλές της Κίνας πιάνουν… τόπο

ΦΩΤΟ REUTERS

Η τελετή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό δεν αποκλείεται να γίνει μεταξύ… συγγενών και φίλων!

Η Κίνα που αντιδρά στην απόφαση του Ινστιτούτου να τιμήσει τον «εγκληματία» Σιαομπό έχει απειλήσει ανοιχτά με συνέπειες τις χώρες που θα παραβρεθούν στην τελετή. Έτσι, πολλοί πρεσβευτές κρατών ζήτησαν προθεσμία για να ενημερώσουν αν θα δώσου το παρών στην τελετή της 10ης Δεκεμβρίου.

Ως συνήθως, το Ινστιτούτο προσκάλεσε όλους τους πρεσβευτές, που είναι διαπιστευμένοι στη νορβηγική πρωτεύουσα, να συμμετάσχουν στην τελετή. Οι διπλωμάτες έπρεπε να επιβεβαιώσουν ή όχι τη συμμετοχή τους ως τις 15 Νοεμβρίου. Πολλοί όμως, ζήτησαν παράταση. «Ορισμένοι περιμένουν ακόμη τις οδηγίες από τις αρχές των χωρών τους», δήλωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες οι οποίες εξακολουθούν να διστάζουν.

Η Κίνα, θεωρεί «εγκληματία» τον Λιού Σιαομπ και έχει απειλήσει με «συνέπειες» τις χώρες που θα υποστηρίξουν τον διαφωνούντα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για απόπειρα ανατροπής της κρατικής εξουσίας.

Μάλιστα, η κινεζική πρεσβεία στο Όσλο έστειλε επιστολή στις αντιπροσωπείες άλλων χωρών για να τους ζητήσει να μην συμμετάσχουν στην τελετή.

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε