Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι εγκέφαλοι των αστροναυτών αλλάζουν σχήμα!

Οι εγκέφαλοι των αστροναυτών αλλάζουν σχήμα!

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών, που εγείρει φόβους για την υγεία αποστολών στον Άρη, οι εγκέφαλοι αστροναυτών αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν fMRI σαρώσεις σε αστροναύτες που είχαν περάσει πρόσφατα καιρό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βρίσκοντας πως ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου τους παρουσίασαν μειώσεις στη φαιά ουσία, ενώ άλλες παρουσίασαν αυξήσεις.

Η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τον εγκέφαλο όπως για παράδειγμα σε ανθρώπους μακροχρόνια παραμονή στο κρεβάτι με υδροκέφαλο. Οι αλλαγές, ωστόσο, ήταν πιο σημαντικές όσο πιο πολύ χρόνο είχαν μείνει οι αστροναύτες στο διάστημα.

Ο καθηγητής κινησιολογίας και ψυχολογίας Rachael Seidler του πανεπιστημίου Michigan, που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως οι αστροναύτες μπορεί να οδηγηθούν σε μετατόπιση της θέσης του εγκεφάλου ή συμπίεσης. Βρήκαν επίσης αυξήσεις στη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών. Η αύξηση μπορεί να αντανακλά το ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει να προσαρμόζει την κίνηση στη μικροβαρύτητα.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε