Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι εκπομπές των ρύπων σταθεροποιήθηκαν…

Οι εκπομπές των ρύπων σταθεροποιήθηκαν…

Για 1η φορά,  μετά από 18 ολόκληρα χρόνια…

Κατά 7% μειώθηκαν το 2009 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα αναπτυγμένα κράτη εξαιτίας της ύφεσης, ωστόσο η μείωση αντισταθμίστηκε από τις υψηλές εκπομπές των ταχύτατα αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η ολλανδική Υπηρεσία Αξιολόγησης της Κατάστασης του Περιβάλλοντος (ΝΕΕΑ), συλλέγοντας δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τον τομέα της ενέργειας και της τσιμεντοβιομηχανίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εκπομπές ρύπων παγκοσμίως παρέμειναν για πρώτη φορά σταθερές μετά από 18 χρόνια ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη μελέτη «αυτό δεν σημαίνει ότι τα πλούσια κράτη έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

«Ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγικής ικανότητας έχει ανασταλεί όμως το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει όταν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας. Πιθανότατα η οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών των αναπτυγμένων κρατών. Η οικονομική ύφεση ωστόσο έδειξε ότι τα πλούσια κράτη μπορούν εύκολα να επιτύχουν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μείωση των εκπομπών», τόνισε σε δηλώσεις της η Anneke Oosterhuis, εκπρόσωπος της ΝΕΕΑ.

Τα στοιχεία είναι «ανακουφιστικά» για τα αναπτυγμένα κράτη που δεσμεύονται νομικά (εκτός των ΗΠΑ) για τη συνολική μείωση των εκπομπών κατά 5,2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε ότι οι εκπομπές της Κίνας και της Ινδίας πρόσφατα αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο το μέσο ενεργειακό αποτύπωμα των κατοίκων τους εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερο συγκριτικά με τα βιομηχανικά κράτη.

Διευκρινίζεται ότι παρά την στροφή της Κίνας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εκπομπές της αυξήθηκαν κατά 9%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε