Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι φλόγες απειλούν το εθνικό πάρκο Γκαραχονάι

Οι φλόγες απειλούν το εθνικό πάρκο Γκαραχονάι
Οι φλόγες συνεχίζουν σήμερα να απειλούν το πάρκο του Γκαραχονάι, στα Κανάρια, ένα σπάνιο δείγμα των υποτροπικών δασών που υπήρχαν στη Μεσόγειο πριν από πολλές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, ενώ η φωτιά απειλεί επίσης κατοικημένες ζώνες του νησιού Γκομέρα.
 

“Χθες το βράδυ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη επειδή η φωτιά αναζωπυρώθηκε σε ζώνες κοντά σε κατοικημένες περιοχές”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας των Κανάριων Νησιών Παουλίνο Ριβέρο προς το ισπανικό ραδιόφωνο.
 
“Υπάρχουν δύο σημαντικές εστίες: η μία στη βόρεια πλαγιά, η οποία διείσδυσε στο εθνικό πάρκο του Γκαραχονάι και η άλλη στη ζώνη του φαραγγιού Λα Λάχα”, πρόσθεσε.
 
Μια πυκνή ομίχλη σε χαμηλό ύψος εμπόδιζε σήμερα το πρωί των απογείωση δύο υδροπλάνων που εστάλησαν από την ισπανική κυβέρνηση για να ενισχύσουν τις προσπάθειες πέντε ελικοπτέρων.
 
Όμως η ομίχλη αυτή είναι επίσης πηγή ελπίδας σ’ αυτό το μικρό νησί, επειδή επιτρέπει να πέσει η θερμοκρασία. “Ελπίζουμε πως αυτό θα μας βοηθήσει σήμερα να ελέγξουμε την πυρκαγιά”, εξήγησε ο Παουλίνο Ριβέρο.
 
Περισσότεροι από 600 κάτοικοι που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας της πυρκαγιάς, δεν μπόρεσαν σήμερα το πρωί να επιτρέψουν σ’ αυτά.
 
Οι τοπικές αρχές πιστεύουν πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό “επειδή εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία και είναι πρακτικά αδύνατο ένα και μόνο ατύχημα να μπορέσει να προκαλέσει μια τόσο σφοδρή πυρκαγιά”, δήλωσε ο Παουλίνο Ριβέρο.
 
Μια άλλη πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το Σάββατο στο γειτονικό νησί Λα Πάλμα βρίσκεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αφού έκαψε 10.000 στρέμματα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε