Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 19 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι καπνιστές μένουν στην ανεργία

Οι καπνιστές μένουν στην ανεργία
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.02.2011 | 12:34
Πρώτη δημοσίευση: 11.02.2011 | 12:34

Κινήσεις που κάθε άλλο είναι δημοκρατικές ακολουθούν ορισμένες εταιρείες προκαλώντας την οργή των πολιτών καπνιστών και μη καπνιστών. Παραβιάζουν κάθε προσωπικό δικαίωμα λένε εργατολόγοι.

Αλλο ένα πλήγµα δέχονται τον τελευταίο καιρό οι αµερικανοί καπνιστές. Μετά την απαγόρευση του καπνίσµατος σε πάρκα της Νέας Υόρκης και σε παραλίες, οι αµερικανοί καπνιστές κινδυνεύουν να µείνουν άνεργοι εξαιτίας της αγαπηµένης τους συνήθειας.
 
Νοσοκοµεία και επιχειρήσεις υγείας σε πολλές αµερικανικές πολιτείες σφίγγουν ακόµη περισσότερο τον αντικαπνιστικό κλοιό, προβάλλοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη την αποχή από το κάπνισµα. Στόχος, εξηγούν οι υπεύθυνοι προσωπικού, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η µείωση των υγειονοµικών δαπανών και η προτροπή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
 
Βάσει των νέων αντικαπνιστικών κανόνων στην αγορά εργασίας, το τσιγάρο αντιµετωπίζεται ως παράνοµο ναρκωτικό. Αρκετοί είναι οι εργοδότες που µαζί µε το βιογραφικό ζητούν από τους υποψηφίους να κρατούν µαζί τους και µία εξέταση ούρων, ώστε να ανιχνεύονται αμέσως τα επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισµό και να µην υπάρχει κανένα περιθώριο ψεύδους. Οσοι υιοθετούν τη νέα εργασιακή πολιτική υποστηρίζουν ότι αποτελεί µια ύστατη προσπάθεια, αφού παλιότερες τακτικές, όπως η καπνοαπαγόρευση στον εργασιακό χώρο, τα σεµινάρια διακοπής καπνίσµατος ή η αύξηση των ασφαλίστρων για τους καπνιστές εργαζοµένους, δεν στάθηκαν ισχυρά κίνητρα για να βγάλουν το τσιγάρο µια για πάντα από τη ζωή τους.
 
Και µπορεί για κάποιους ο σκοπός να αγιάζει τα µέσα, όµως τοθέµα έχει πάρει µεγάλες διαστάσεις ακόµη και στους κύκλους των αντικαπνιστών, οι οποίοι κάνουν λόγο για τακτικές που παραβιάζουν την ιδιωτικότητα και για απαγόρευση µιας συνήθειας η οποία είναι νόµιµη.
 
Με άγριες διαθέσεις έναντι όσων παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόµο που ισχύει από τις αρχές του χρόνου εµφανίζονται και οι ισπανικές Αρχές. Με λουκέτο, τουλάχιστον για δύο µήνες, και πρόστιµο περίπου 150.000 ευρώ,απειλούν κυβερνητικοί αξιωµατούχοι ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Ανδαλουσία, ο οποίος αρνείται να συµµορφωθεί και αφήνει τους πελάτες του να καπνίζουν αρειµανίως.
 
«Οι πελάτες µας µάς συγχαίρουν που τους επιτρέπουµε να καπνίζουν», λέει ο µάνατζερ του εστιατορίου Χαβιέρ Μίγια, σε µια προσπάθεια να εξηγήσει για ποιον λόγο ο ιδιοκτήτης δεν προτίθεται να συµµορφωθεί ούτε και να πληρώσει το πρόστιµο.
 
 
 
Πηγή: "Τα Νέα"
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή [31/03] Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή [31/03]
  2. Καιρός: Έρχονται βροχές - Η πρόγνωση της Παρασκευής Καιρός: Έρχονται βροχές - Η πρόγνωση της Παρασκευής
  3. Καιρός: Βροχές και κρύο - Τι καιρό θα κάνει αύριο 31/03 Καιρός: Βροχές και κρύο - Τι καιρό θα κάνει αύριο 31/03
  4. Ο καιρός σήμερα [30/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [pic] Ο καιρός σήμερα [30/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη [pic]
  5. Καιρός: Η πρόγνωση της Πέμπτης Καιρός: Η πρόγνωση της Πέμπτης
  6. Καιρός [30/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Που θα βρέξει Καιρός [30/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Που θα βρέξει