Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι “κίνδυνοι” της συνταξιοδότησης

Οι “κίνδυνοι” της συνταξιοδότησης

Ακόμη σε πρόωρο θάνατο, μπορεί να οδηγήσει η πρόωρη συνταξιοδότηση.

Όταν κάποιος σταματάει να δουλεύει εντελώς και δεν υποαπασχολείται ή δεν έχει κάποιο χόμπι κινδυνεύει να αρρωστήσει.

Από αμερικανική μελέτη που έγινε σε άτομα ηλικίας 51 – 61 ετών, προκύπτει ότι όσοι μετά τη σύνταξη διατηρούν μια περιστασιακή ή μερική απασχόληση, έχουν λιγότερες σοβαρές ασθένειες και λειτουργούν καλύτερα στην καθημερινή ζωή τους.

Όσοι, μάλιστα, έχουν εργασία μετά τη σύνταξή τους, που είναι σχετική με την πρώην καριέρα τους, έχουν καλύτερη νοητική υγεία σε σχέση με όσους συνταξιοδοτούνται πλήρως.

Όσοι όμως απασχολούνται κάποιες ώρες σε δουλειά που δεν έχει σχέση με την πρώην εργασία τους, δεν έχουν το ίδιο πλεονέκτημα νοητικής και ψυχικής υγείας. Αυτό οφείλεται στο ότι οι συνταξιούχοι συχνά αγχώνονται, επειδή πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που τους είναι άγνωστο.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν οικονομικά προβλήματα, είναι πιο πιθανό να απασχοληθούν σε διαφορετικό πεδίο από αυτό της πρώην καριέρας τους και σε “κατώτερη” δουλειά, πράγμα που μπορεί να αποτελεί πλήγμα για το γόητρό τους και το αίσθημα αυτοεκτίμησης τους.

Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν, ότι εάν ένας συνταξιούχος αποσυρθεί πλήρως από την εργασία, θα πρέπει να φροντίσει να έχει σαν υποκατάστατο κάποια χόμπι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε