Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι «μεγάλοι» χρηματοδοτούν τους Λίβυους αντάρτες – «Μόνος δρόμος για τη λύση, η αποχώρηση Καντάφι»

ΦΩΤΟ REUTERS

Προσωρινό χρηματοδοτικό μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στους εξεγερμένος της Λιβύης αποφάσισε η διεθνής Σύνοδος στη Ντόχα. Και φυσικά κλήθηκε για πολλοστή φορά ο Καντάφι να αποχωρήσει.

Η Ομάδα Επαφής που συνεδρίασε την Τετάρτη στη Ντόχα του Κατάρ επέμεινε στην ανάγκη να παραιτηθεί ο Μουάμαρ Καντάφι, θεωρώντας πως αυτό είναι το μόνο μέσο για την επίτευξη λύσης στη Λιβύη, όπως αναφέρεται στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που διαβάστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων από τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Χαμάντ μπεν Τζάσεμ μπεν Τζαμπρ αλ Θάνι.

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής θεωρούν ότι «η διατήρηση στην εξουσία του Καντάφι είναι πιθανό να βλάψει την επίτευξη λύσης στην κρίση, και υπογραμμίζουν την ανάγκη ο ηγέτης της Λιβύης να αποχωρήσει από την εξουσία για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική πολιτική διαδικασία που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του».

Εκτιμούν ότι το καθεστώς του Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραδώσει την εξουσία και ότι πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις και να θέσει άμεσο τέλος στη βία κατά των αμάχων. Το λιβυκό καθεστώς θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους.

Αποφασίστηκε επίσης τη δημιουργία ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και η διεθνής κοινότητα θα παράσχει τα μέσα για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζονται οι βοήθειες και θα αντιμετωπίζονται οι επείγουσες ανάγκες στις περιοχές που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η Ομάδα Επαφής θέλει να κινηθεί προς μια κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο της απόσυρσης των στρατευμάτων του λιβυκού καθεστώτος από τις πόλεις που έχουν δεχτεί εισβολή.

«Θέλουμε να κατευθυνθούμε προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο αν είναι μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, ελεγχόμενη πραγματικά και όχι μόνο για τον τερματισμό των πυρών», τόνισε ο Γάλλος υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δυτικοί σύμμαχοι φάνηκαν, πάντως, διχασμένοι σχετικά με άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια της διάσκεψης σήμερα στο Κατάρ.

Κατά το άνοιγμα της συνόδου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη, για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, οι Λίβυοι αντάρτες είχαν πει ότι ήθελαν μια ευρύτερη αναγνώριση, αλλά και όπλα και χρήματα. Ο οπλισμός των ανταρτών είναι ένα από τα «αγκάθια» στις τάξεις της διεθνούς Συμμαχίας.

Ευρωπαίοι υπουργοί, άλλωστε, άφησαν να διαφανούν οι αποκλίσεις που εμφανίστηκαν στους κόλπους του δυτικού στρατοπέδου σχετικά με την λιβυκή κρίση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ρώμη θεωρεί ότι το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ επιτρέπει την προμήθεια όπλων προς τους εξεγερμένους, το οποίο «είναι σαφώς ένα θέμα συζήτησης».

Και ενώ Λονδίνο και Παρίσι επιθυμούν μια πιο ρωμαλέα επέμβαση του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν επανέλαβε «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποθήκες πυρομαχικών στόχος των βομβαρδισμών στην Τρίπολη – Επιδρομές σε Μιζράτα, αλ Αζιζίγια και Σύρτη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε