Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι μικροί ήρωες της Ιαπωνίας

Στα μάτια τους είναι ζωγραφισμένη η φρίκη που έζησαν και που αρκετοί ακόμη ζουν. Κατάφεραν με θάρρος να σωθούν από το τσουνάμι και τώρα ζουν την αγωνία αν θα βρούνε την οικογένεια τους.
Εικόνες ολέθρου παντού. Κατεστραµµένη γη, ρηµαγµένα σπίτια, παγωνιά. Μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι µικροί ήρωες, που κατάφεραν να βγουν νικητές από τη µεγάλη καταστροφή στην Ιαπωνία και τώρα δίνουν µόνοι τους τη µάχη µε τις αντίξοες συνθήκες της καθηµερινότητας: τα χιλιάδες παιδιά που αναζητούν τους γονείς τους, που παλεύουν να σβήσουν τις κακές αναµνήσεις, που ανησυχούν για το αύριο.
 
Ο Τοσιχίτο είναι µόλις 9 ετών. Τα στοιχειωµένα µάτια του έρχονται σε πλήρη αντίθεση µε τα ζωηρά του µάγουλα και τα ζεστά ρούχα τα οποία µαρτυρούν τα όµορφα, γεµάτα αγάπη, παιδικά χρόνια που βίωνε έως ότου ο καταστροφικός σεισµός και το τσουνάµι χτυπήσουν την πόρτα και του δικού του σπιτιού.
 
Σώθηκε χάρη στη δύναµη και το κουράγιο του. Το τεράστιο κύµα τον βρήκε µαζί µε τον πατέρα του µέσα στο αυτοκίνητο. Με τις µικρές γροθιές του κατάφερε να σπάσει το τζάµι και να δραπετεύσει αρπάζοντας και τον µικρό ξάδερφό του. Ενα ισχυρό κύµα όµως τον ανάγκασε να τον εγκαταλείψει. Το τελευταίο που θυµάται είναι οι φωνές της γιαγιάς του και του ξαδέρφου του να καλούν σε βοήθεια. Σήµερα, ξαγρυπνάει µόνος, πηγαίνοντας από το ένα καταφύγιο στο άλλο. Αναζητά τη χαµένη οικογένειά του.
 
Και δεν είναι ο µόνος. Τουλάχιστον 1.000 παιδιά µοιράζονται την ίδια µοίρα, σύµφωνα µε τα στοιχεία της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά». ∆εν είναι ακόµη γνωστό πόσα παιδιά περιλαµβάνονται στη λίστα των τουλάχιστον 21.000 νεκρών και αγνοουµένων. Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν αµέτρητα ορφανά, τα οποία έχουν βρει άσυλο σε σχολεία, γυµναστήρια και σε καταφύγια που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.
 
Κάπως καλύτερα είναι τα πράγµατα για τον Κεντάρο Μιούρα, ένα 9χρονο γενναίο αγόρι που µπορεί να αισθάνεται τυχερό διότι εξακολουθεί να απολαµβάνει την αγάπη και τη στοργή των γονιών του. Ο Κεντάρο µπορεί να διηγηθεί µε λεπτοµέρειες όλα όσα φοβερά και τροµερά έζησε χωρίς να κλαίει. Κάποια στιγµή όµως χάνει το κουράγιο του.
 
∆εν είναι η ώρα του σεισµού, όταν µαζί µε τους συµµαθητές του κρύφτηκε κάτω από το θρανίο. Ούτε όταν η γιαγιά του τον πήρε άρον άρον από το σχολείο ενώ ηχούσαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάµι. ∆εν χάνει το θάρρος του ούτε όταν στο µυαλό του έρχεται η εικόνα του τεράστιου καφέ κύµατος που περικύκλωσε το σπίτι τους, αλλά ούτε και όταν επιστρέφει στις κρύες βραδιές που πέρασε µε την οικογένειά του στο αυτοκίνητο.
 
Ακόµη και όταν σκέφτεται ότι επί δύο ηµέρες η τύχη του πατέρα του αγνοούνταν, παραµένει ψύχραιµος. Οταν όµως αφηγείται τη στιγµή που επέστρεψε στο σπίτι του, λυγίζει. Είναι αδύνατον να ξεπεράσει την εικόνα του νεκρού σκύλου του, του Μπλάκι, που πνίγηκε από το τσουνάµι. Η φωνή του σπάει, κρύβει το πρόσωπό του – ντρέπεται να τον δουν να δακρύζει.

REUTERS

 
Μία εβδοµάδα µετά τον σεισµό, εθελοντές από όλη την Ιαπωνία και οµάδες βοήθειας εργάζονται πυρετωδώς προκειµένου να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή στα παιδιά αλλά και να τα προστατεύσουν από τυχόν ασθένειες. Στην πόλη Σεντάι, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισµού, το φαγητό µόλις που φθάνει για όλους και η γρίπη εξαπλώνεται µε ταχείς ρυθµούς στο δηµοτικό όπου έχει βρει καταφύγιο ο Κεντάρο και η οικογένειά του.
 
Πέραν αυτών, όµως, µία ακόµη σοβαρή αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να αποφευχθούν οι µακροχρόνιες ψυχικές διαταραχές σε αυτά τα παιδιά. «Ηδη είναι ορατά τα σηµάδια έντονου στρες», επισηµαίνει στους «Τάιµς» η Γιούκο Νισιγκούτσι από την οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά». «Οι εκφράσεις του προσώπου τους, ο τρόπος που µιλούν, τα παιχνίδια που παίζουν…Κάποια παιδιά έχουν εφιάλτες. ∆εν εκφράζουν αµέσως τα συναισθήµατά τους, όµως οι αντιδράσεις τους µαρτυρούν την επίδραση που η καταστροφή έχει επάνω τους», εξηγεί.
 
Καθώς οι αρχές της χώρας πασχίζουν να περιορίσουν τις ζηµιές, µια ευχάριστη είδηση έδωσε χθες ελπίδα σε όλους εκείνους που αναζητούν κάτω από τα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους. ∆έκα ηµέρες µετά τη συµφορά που έπληξε τη χώρα, τη χειρότερη στην ιστορία της, µια 80χρονη γυναίκα µε τον 16χρονο εγγονό της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσµατα. Οπως ανακοίνωσαν αξιωµατούχοι της αστυνοµίας της επαρχίας Μιγιάγκι, πρώτα βρέθηκε ο 16χρονος, ο οποίος υπέδειξε στη συνέχεια στα σωστικά συνεργεία πού βρίσκεται η γιαγιά του.
 
Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε