Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Οι περικοπές που σχεδιάζει ο Μόντι – Θα κλείσουν ακόμη και δημόσια νοσοκομεία

Οι περικοπές που σχεδιάζει ο Μόντι – Θα κλείσουν ακόμη και δημόσια νοσοκομεία

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, συνεχίζει να καταρτίζει έναν κατάλογο περικοπών τον οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρουν σήμερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στις προθέσεις της κυβέρνησης τεχνοκρατών είναι μεταξύ άλλων το να κλείσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν λιγότερο από εκατό κλίνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα καταργηθούν, επίσης, όλες οι περιφέρειες με λιγότερους από πενήντα δήμους και 350.000 κατοίκους.

Βασικός στόχος είναι η άμεση εξοικονόμηση 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως υπογραμμίζει, όμως, το τηλεοπτικό δίκτυο (του ομίλου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) Canale 5, το τελικό ποσό των δημοσίων δαπανών που μπορεί να περικοπεί, είναι πιθανό να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το 2013 το κυβερνητικό πρόγραμμα περιστολής δαπανών, αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, και το σχέδιο μείωσης κατά 10% των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 20% των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να επαναλαμβάνει συνεχώς στους συνεργάτες του ότι μόνον με τις παρεμβάσεις αυτές, θα μπορέσει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ που είχε προγραμματισθεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τις τελευταίες ώρες γίνεται λόγος για πιθανή άνοδο της τάξης του 1% του φόρου προστιθέμενης αξίας (από το 21% στο 22%), την άνοιξη του 2013.

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, γράφει ότι δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το ότι οι διαρροές των σχεδιαζόμενων περικοπών συμπίπτει με την σημερινή νέα επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Ρώμη για την προγραμματισμένη ιταλογερμανική διακυβερνητική διάσκεψη. «Ο Μάριο Μόντι και ο υφυπουργός οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας και στο εξωτερικό», γράφει η μεγαλύτερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, τα συνδικάτα, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προσφύγουν σε γενική απεργία, λόγω, κυρίως των περικοπών που θα πλήξουν τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά, τέλος, την πρώτη θετική αντίδραση της ένωσης βιομηχάνων, η Farmindustria, η Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών της Ιταλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «χρειάζονται άλλου είδους πολιτικές. Οι συνεχείς περικοπές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Μόνον σε ότι αφορά τον τομέα μας, μπορεί να χαθούν άμεσα άλλες δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποιεί η Farmindustria.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρώνει το Δημόσιο ο Μόντι – Θα έχουν φύγει 100.000 έως το 2014

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε