Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Οι πόλεμοι του Ομπάμα” διχάζουν την κυβέρνηση

Ένα βιβλίο έρχεται να ταράξει και πάλι τον Λευκό Οίκο που φαίνεται πως είναι διχασμένος από την στάση του αμερικανού προέδρου στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Απόλυτα διχασμένη για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μέλη της οποίας βρίσκονται σε σφοδρή σύγκρουση για τη στρατηγική που ακολουθείται, όπως αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι πόλεμοι του Ομπάμα» ο δημοσιογράφος, Μπομπ Γούντγουορντ.
 
Αν και πολλές από τις εσωτερικές συγκρούσεις είναι γνωστές στο ευρύ κοινό στις 464 σελίδες του βιβλίου του βετεράνου δημοσιογράφου αποκαλύπτονται άγνωστες ως τώρα πτυχές και γίνεται σαφές ότι οι διαφωνίες είναι σε πολύ υψηλότερη ένταση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», στην διάθεσή της οποίας περιήλθε ένα αντίτυπο πριν την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου, την 27η Σεπτεμβρίου.
 
Στο βιβλίο σκιαγραφείται μια κυβέρνηση απόλυτα διχασμένη, με κορυφαίους συμβούλους του Ομπάμα να θεωρούν ότι η στρατηγική για το Αφγανιστάν δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να συγκρούονται με σκληρότητα τους τελευταίους 20 μήνες.
 
Ο Ομπάμα περιγράφεται ως «πρόεδρος με τρόπους καθηγητή», ο οποίος ανέθεσε στους συμβούλους του «ασκήσεις για το σπίτι», αλλά αντέδρασε επιθετικά στην προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να υπάρξει τριπλασιασμός του επιπέδου των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, σημειώνουν οι «Times».
 
Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.
 
Ο Μπομπ Γούντγουορντ, στέλεχος στην «Washington Post, απέκτησε τεράστια φήμη αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.
 
Ανάμεσα σε όσα γράφει ο Γούντγουορντ ξεχωρίζει ότι:
 
-Ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ φέρεται να είπε ότι η νέα στρατηγική «δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα»,
 
-Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε και αυτός αμφιβολίες για τη στρατηγική, αποκάλεσε το Χόλμπρουκ «τον πιο εγωιστικό μπάσταρδο που συνάντησε ποτέ»,
 
-Διάφορα κυβερνητικά στελέχη αντιμετώπιζαν με απέχθεια τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τζέιμς Τζόουνς και εκείνος τους χαρακτήριζε «κατσαρίδες»
 
-Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής του πολέμου στο Αφγανιστάν, είχε πει ότι απεχθανόταν τις συνομιλίες με το σύμβουλο του προέδρου Ντέιβιντ Άξελροντ διότι «παρουσίαζε τα πάντα όπως ήθελε».
 
Το βιβλίο βασίζεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές του.
 
Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο είναι ότι η CIA διαθέτει ένα «μυστικό στρατό», με μέλη κυρίως Αφγανούς, που συλλαμβάνουν και σκοτώνουν Ταλιμπάν και προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στις παραμεθόριες περιοχές των φυλών, ενώ κατά τους «Times» αποκαλύπτεται πως ο Αφγανός πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι πάσχει από μανιοκατάθλιψη και παίρνει φάρμακα.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε