Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι πρώτες εικόνες του… “άδειου” Λούβρου! Έφτασε τα 6μ. η στάθμη του Σηκουάνα!

Φωτογραφία Twitter @LintzYannick
Φωτογραφία Twitter @LintzYannick

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι. Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο. Σίγουρα, αυτό με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Ένα μουσείο όμως που απειλείται από τον “φουσκωμένο” Σηκουάνα και τα άλλοτε γεμάτα με αμύθητης αξίας έργα τέχνης, υπόγειά του, είναι πλέον “γυμνά”. Εκτιμάται ότι 150.000 έργα τέχνης θα μεταφερθούν. Όλα αυτά ενώ τις τελευταίες μέρες, από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 100 χρόνων στη Γαλλία, έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους 20.000 πολίτες.

Το Παρίσι βρίσκεται στο έλεος (και) των πλημμυρών που έχουν κάνει τον Σηκουάνα από “προστάτης” της Πόλης του Φωτός (οι πόλεις με νερό θεωρούνται ευλογημένες) έχει γίνει… ο χειρότερος εχθρός του. Το ποτάμι φουσκώνει και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σήμερα Παρασκευή (03.06.2016) η στάθμη του ποταμού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6,20 μέτρα!

Στις δυο όχθες του, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, βρίσκονται το Λούβρο και το Ορσέ. Δυο από τα ωραιότερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, δυο μουσεία που σήμερα Παρασκευή είναι κλειστά για το κοινό καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να εκκενωθούν τα υπόγεια όπου είναι αποθηκευμένα τα έργα τέχνης και να μην κινδυνεύσει τίποτα από το νερό που ίσως φτάσει και ως εκεί!

Φωτογραφία Twitter @LintzYannick

Οι πρώτες εικόνες μέσα από τα άδεια υπόγεια του Λούβρου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η διευθύντρια του τμήματος Ισλαμικής Τέχνης στο Λούβρο, Yannick Lintz ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter μια φωτογραφία από το τμήμα που πλέον είναι… άδειο. «Μετά από μια νύχτα δουλειάς» έγραψε. Και μετά ανέβασε άλλη μια, που δείχνει που και πως έχουν αποθηκευτεί τα εκθέματα για να προστατευθούν.

Τα έργα που βρίσκονται στις υπόγειες αίθουσες του Λούβρου, μεταφέρονται στους επάνω ορόφους. Μοιραία, το μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό και ακόμη δεν είναι σαφές αν θα λειτουργήσει κανονικά το Σάββατο ή πότε θα επαναλειτουργήσει γενικότερα. Στο Λούβρο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Audrey Azouley, η οποία στάθηκε να κάνει δηλώσεις μπροστά στην Αφροδίτη της Μήλου.

Οι τουρίστες που δεν έχουν ενημερωθεί και φτάνουν στο Λούβρο, ενημερώνονται πως το μουσείο είναι σήμερα κλειστό για το κοινό.

Το ίδιο και το Ορσέ, στην απέναντι όχθη του Σηκουάνα. Κι αυτό κλειστό εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας. Το Ορσέ, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που “υποδέχτηκε” τους Γάλλους που επέζησαν από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκογκέν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε