Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οι πρώτες επαφές της τρόικας στην Κύπρο «δεν ήταν και οι πιο εύκολες»

Οι πρώτες επαφές της τρόικας στην Κύπρο «δεν ήταν και οι πιο εύκολες»

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές της Τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και άλλους φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές «δεν ήταν και οι πιο εύκολες». Παρόλο που αυτές εστιάζονται στην άντληση συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία, έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται αρκετές από τις προθέσεις των τεχνοκρατών.

Πέρα από το γεγονός ότι η Τρόικα θα κινηθεί στα γνωστά πλαίσια σχετικά με το πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής, οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά «έντονες» σχετικά και με την στάση που θα τηρήσει η Τρόικα με την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Φαίνεται πως οι ορισμοί που θα υιοθετήσει η Τρόικα σχετικά με τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών -και δη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια- θα είναι πολύ πιο αυστηροί από τους υφιστάμενους, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των απαιτήσεων από τις τράπεζες για εξασφάλιση του ορίου του 9% στα ίδια βασικά κεφάλαια των τραπεζών.

Επιπλέον, πιο αυστηρή θα είναι η στάση έναντι στην επισφάλεια των κυπριακών ομολόγων που κατέχουν τράπεζες και Συνεργατικά, τα οποία δεν θα θεωρούνται, πλέον, «ασφαλή».

Ενδέχεται να επιβληθεί ένα λογιστικό «κούρεμα» (δηλαδή υπολογισμός της αξίας τους με κάποια «έκπτωση»). Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, το οποίο πρέπει πλέον να θεωρείται πολύ πιθανό, τότε θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα και τα Συνεργατικά Ιδρύματα τα οποία κατέχουν υψηλά ποσά σε κυπριακό κρατικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση της Τρόικας συνεχίζεται, με τους τεχνοκράτες να «παραμένουν εντελώς ανέκφραστοι» αλλά «να ζητούν συνεχώς διευκρινήσεις».  Η Τρόικα θα συνεχίσει τις επαφές της μέχρι την Παρασκευή και θα επιστρέψει στην Κύπρο δέκα ημέρες αργότερα , έχοντας στις αποσκευές της  το Μνημόνιο. Η «διαπραγμάτευση» θα γίνει στην συνέχεια, με την Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο να μην έχει ουσιαστικά περιθώρια «διαπραγμάτευσης» των μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την τρόικα όπως, κατά την αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας της νήσου, λάβει υπόψη την επιθυμία της κυβέρνησης να μη διαταραχθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή του κράτους.

Ο κ. Σιαρλής, που μιλούσε ύστερα από ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και συνάντηση της ειδικής υπουργικής επιτροπής για θέματα οικονομίας με την τρόικα, είπε ότι, σ’ αυτό το στάδιο, δεν συζητήθηκε το ποσόν που χρειάζεται η Κύπρος ως οικονομική βοήθεια.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα ο «Φιλελεύθερος», που ανεβάζουν το ποσό που θα χρειασθεί για αναχρηματοδότηση των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του κλιμακίου της τρόικας, ο κ. Σιαρλής είπε ότι θα ήταν ανεύθυνο από μέρους της κυβέρνησης να κάνει αναφορά σε αριθμούς σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας, καθώς συνεχίζεται ακόμη η αξιολόγηση.

«Οι τεχνοκράτες της τρόικα είναι ειδικοί επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τεράστια εμπειρία και όταν λένε ότι χρειάζονται μία έως δύο βδομάδες για να μελετήσουν το θέμα και να επανέλθουν, γιατί θα πρέπει εμείς να προτρέχουμε για να καθορίσουμε αριθμούς;» διερωτήθηκε ο κ. Σιαρλής.

Η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε, επίσης, να σχολιάσει τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντάς τις, εικασίες.

Ο κ. Σιαρλής είπε ότι, στη συνάντηση με την τρόικα έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα εργασίας που θα ακολουθήσει, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, προκειμένου να ολοκληρώσει τα συμπεράσματά της. Είπε, ακόμα, ότι και η τρόικα θεωρεί τις τράπεζες ως το βασικό πρόβλημα της Κυπριακής οικονομίας και διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις της τρόικας θα επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων του τραπεζικού τομέα.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες του κράτους, είπε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και οι αριθμοί συγκεκριμένοι. Όπως σημείωσε, χρειάζονται περίπου 4 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2014, για κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, εφ’ όσον το ποσόν αφορά επαναχρηματοδότηση, δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος.

Η τρόικα θα ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των στοιχείων την Παρασκευή και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σιαρλής είπε ότι η τρόικα θα επανέλθει στις 16 Ιουλίου στην Κύπρο για νέες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και κατάληξη σε συμφωνία, δεδομένου ότι στόχος είναι να ολοκληρώσει την πρότασή της μέχρι το τέλος του μηνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ στην Κύπρο-10 δις χρειάζονται οι τράπεζες – Κόσμος

Επιασαν δουλειά τα κλιμάκια της τρόικας στη Λευκωσία – Μέχρι τέλος Ιουλίου έρχεται το Μνημόνιο – Κόσμος

Λαγκάρντ: «Δεν έχω καμία διάθεση να διαπραγματευτώ με τους Έλληνες»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε