Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι σαρωτές σώματος παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου

Οι σαρωτές σώματος παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου

 

Οι ολόσωμοι σαρωτές που έχουν εγκατασταθεί σε δύο βρετανικά αεροδρόμια μετά την απόπειρα επίθεσης στην πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα…

 

μπορεί να συνιστούν παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δήλωσε σήμερα η βρετανική Επιτροπή για την ισότητα και τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
 
Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Τρέβορ Φίλιπς προς τη βρετανική κυβέρνηση, οι ανιχνευτές σώματος που εγκαταστάθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στα αεροδρόμια του Χίθροου στο Λονδίνο και του Μάντσεστερ ενδέχεται να παραβιάζουν το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
Οι ολόσωμοι σαρωτές παράγουν μία λεπτομερέστατη απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, η οποία από μερικές οργανώσεις θεωρείται πολύ προσβλητική.
“Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχει νόμιμος στόχος για αυτή την παραβίαση της ιδιωτικότητας […], αλλά ανησυχούμε πολύ για το κατά πόσο αυτή η παραβίαση σέβεται ή όχι τους νόμους”, γράφει ο κ. Φίλιπς, προσθέτοντας ότι “η πολιτική για την εθνική ασφάλεια έχει ως στόχο να προστατεύει την ύπαρξη και την ελευθερία μας, αλλά θα ήταν η απόλυτη ήττα εάν η προστασία αυτή καταστρέψει τις υπόλοιπες ελευθερίες μας”.
 
Σύμφωνα με την επιτροπή, οι ολόσωμοι σαρωτές -οι οποίοι σταδιακά αναμένεται να εγκατασταθούν σε όλα τα αεροδρόμια της Βρετανίας- ενδέχεται επίσης να παραβιάζουν και τη βρετανική νομοθεσία κατά των διακρίσεων.
 
“Χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων μπορεί να εξελιχθεί σε διακρίσεις εις βάρος ευπαθών ομάδων ή να καταστρέψει τις καλές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων”, εξηγεί η Επιτροπή, σε περίπτωση που η επιλογή των επιβατών που θα υποβληθούν σε έλεγχο γίνεται βάσει “θρησκευτικών ενδυμάτων, του τόπου προορισμού, της εθνικότητας ή της προέλευσης”.
 
Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών πάντως διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα είναι “νόμιμα, απαραίτητα και δεν θα γίνονται διακρίσεις”, καθώς αρνείται την ύπαρξη κριτηρίων επιλογής των επιβατών που ελέγχονται. Επίσης, έχει εκδοθεί κώδικας δεοντολογίας ο οποίος διασφαλίζει τη διατήρηση της ιδιωτικότητας των ελεγχομένων προσώπων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε