Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι συμβουλές του Μπίλ Κλίντον στην Κύπρο – Επισκέπτεται την Ελλάδα την Κυριακή

Οι συμβουλές του Μπίλ Κλίντον στην Κύπρο – Επισκέπτεται την Ελλάδα την Κυριακή

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε διάλεξη που έδωσε με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δήλωσε πως η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει στην ΑΟΖ της και να ενισχύσει τη βιομηχανία και τον τουρισμό της.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κρίση, ο κ. Κλίντον είπε ότι ο ίδιος θα έλεγε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι για να υπάρξει διέξοδος «θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξει ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική τάξη και πειθαρχία. Επίσης, επεσήμανε ότι η ότι η οικονομική αβεβαιότητα πρέπει να περιορίζεται, γιατί διαφορετικά επηρεάζεται η ανάπτυξη μιας οικονομίας με όλα τα συνεπακόλουθα. Τόνισε ότι αν περνούσε από το χέρι του, θα εισηγείτο στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, την υιοθέτηση πολύ ισχυρών δεκαετών προϋπολογισμών. Υποστήριξε, εξάλλου, την εισαγωγή ευρωομολόγου στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη διάλεξη του ο κ. Κλίντον συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξη με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι Επίτιμος Chancellor του δικτύου Laureate International Universities, στο οποίο ανήκει και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επεσήμανε την σημασία της καινοτομίας και της ποιότητας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, διότι, σημείωσε, «αποτελούν τον κύριο πυλώνα προετοιμασίας των αυριανών ηγετών για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εντεινόμενης πολυπλοκότητας του διεθνούς περιβάλλοντος».

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως και τα ομότιμά του στο δίκτυο της Laureate, ανέβασαν, ανέφερε, τον πήχη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. «Αυτή η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ήταν αποτέλεσμα στρατηγικού οράματος με έμφαση στην ηγεσία, γεγονός που του έδωσε διάκριση στην Ευρώπη, καθιστώντας το πρωτοπόρο στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να λάβει και την έγκριση για μια state of art λειτουργία Ιατρικής Σχολής», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν πάνω από 600 άτομα, μέλη της φοιτητικής, διοικητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλή και Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, και προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Κύπρου.

Τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ προσφώνησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου δρ. Ανδρέας Ελευθεριάδης.

Σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστήμιο ολιγομελής ομάδα νεαρών φώναζαν συνθήματα κατά του Κλίντον και της αμερικανικής πολιτικής.

Το μεσημέρι ο Μπιλ Κλίντον έκανε βόλτα στην παλιά Λευκωσία και γευμάτισε σε ελληνοκυπριακό εστιατόριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε