Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Oικολογική ψύξη και θέρμανση από … αμμωνία !

Oικολογική ψύξη και θέρμανση από … αμμωνία !

Θα αναδειχθούν πολλά πλεονεκτήματα,   για την προστασία του περιβάλλοντος…

Αντλίες θερμότητας που εκμεταλλεύονται τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας,  ανάπτυξε μια ομάδα επιχειρήσεων από τη Σερβία και τη Σλοβενία. 

Συγεκκριμένα,  ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης νερού, το οποίο προορίζεται για εφαρμογές οικιακής θέρμανσης.

Η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου έγινε στην πόλη Λένταβα της Σλοβενίας. Εκεί, έγινε εκμετάλλευση του γεωθερμικού πηγαδιού της πόλης για τη θέρμανση κτιρίων διαφόρων τύπων.

Η θερμοκρασία του νερού (70 βαθμών Κελσίου) κατόπιν της χρήσης του, για θέρμανση έπεφτε στους 50 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο ακατάλληλο τόσο για θέρμανση χώρου όσο και για επαναφορά στο γεωθερμικό πηγάδι.

Ο καθηγητής Ντάρκο Γκορίκανετς, από το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του τμήματος Υδρο-Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Ζόραν Στεφάνοβιτς ανέπτυξαν μια αντλία που μπορεί να επαναφέρει το χρησιμοποιημένο νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου και να το καταστήσει εκ νέου κατάλληλο για θέρμανση χώρου.

Η καινοτομία της αντλίας,   έγκειται στη χρήση αμμωνίας ως ψυκτικό υγρό. Η αμμωνία σε αντίθεση με το ισοβουτάνιο δεν είναι εκρηκτικό υλικό, ενώ σε σύγκριση με το φρέον δεν είναι επιβλαβής για το στρώμα του όζοντος.

Η αντλία μπορεί να θερμάνει το νερό στους 85 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορεί να κάνει και το αντίστροφο: να ψύξει το νερό, ώστε να μπορεί να επανεισαχθεί στο έδαφος.

Ο καθηγητής Στεφάνοβιτς δήλωσε πως « όχι μόνο αποτελεί επίτευγμα η ανάπτυξη και κατασκευή μιας χημικής φυγόκεντρου αντλίας (HTH), αλλά θα αναδειχθούν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τον τομέα των κατασκευών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε