Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οκτώ οι νεκροί από την αιματηρή επίθεση στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας

Στρατιώτες έξω από το κοινοβούλιο μετά το πρωινό αιματοκύλισμα ΦΩΤΟ REUTERS

  Μια μικρή ομάδα τεσσάρων ανταρτών επιτέθηκε σήμερα το πρωί στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας στο Γκρόζνι,

σκοτώνοντας τέσσερις εργαζόμενους στη Βουλή, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιήσουν έφοδο και τούς σκοτώσουν, σε μια νέα επίθεση που πλήττει την ταραγμένη αυτή δημοκρατία του ρωσικού Καυκάσου.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους αντάρτες που επιτέθηκαν στο τοπικό κοινοβούλιο σήμερα και η επιχείρηση τερματίσθηκε, ανακοίνωσε ο υποστηριζόμενος από τη Μόσχα ηγέτης της Τσετσενίας.

    “Η επιχείρηση εξόντωσης των ανταρτών και η απελευθέρωση των βουλευτών και των εργαζομένων διήρκεσε 15 έως 20 λεπτά”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    “Ολοι οι βουλευτές είναι ζωντανοί, απομακρύνθηκαν από το χώρο του κοινοβουλίου και είναι σε ασφαλές μέρος”, πρόσθεσε ο Καντίροφ που είχε επικοινωνία το πρωί με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Τέσσερις εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας.

    Η επίθεση άρχισε με τρία οχήματα να κατευθύνονται προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Στο ένα αυτοκίνητο επέβαιναν τρομοκράτες και εκινείτο μαζί με τα δύο άλλα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν βουλευτές. Ένας αντάρτης ανατινάχθηκε και οι άλλοι δύο κατευθύνθηκαν προς το κοινoβούλιο, δήλωσε αστυνομική πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νοβόστι.

    Οι αντάρτες επιτέθηκαν γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδος στην έδρα του κοινοβουλίου στο Γκρόζνι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 ώρα Ελλάδος, η τσετσενική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι “εξόντωσε” τους αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ενώ το τσετσενικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθετε ότι τρεις αστυνομικοί, αρμόδιοι για την ασφάλεια του κτιρίου και ένας υπάλληλος της Βουλής σκοτώθηκαν.

    Νωρίτερες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο που κρατούσε έναν όμηρο, μετά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας. “Δεν υπήρξε ομηρεία”, είπε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η διερευνητική επιτροπή της ρωσικής εισαγγελίας έδωσε, από την πλευρά της, μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς (δύο αστυνομικοί, ένας άμαχος) και 17 τραυματίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις αντάρτες επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και όλοι τους ανατινάχτηκαν.

    “Τρεις αντάρτες εισήλθαν στο κυβερνητικό συγκρότημα του Γκρόζνι, ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Οι δύο άλλοι εισήχθησαν στο κτίριο οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του και στη διάρκεια της εφόδου των δυνάμεων της τάξης ανατινάχτηκαν”, αναφέρει η επιτροπή.

    Ο ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Γκρόζνι συνεχάρη τις τσετσενικές δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. “Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας εργάστηκε με τρόπο επαγγελματικό”, τόνισε.

    Η τελευταία αυτή επίθεση της ισλαμιστικής εξέγερσης που έχει αιματοκυλίσει ολόκληρο το ρωσικό Καύκασο και την οποία η Μόσχα δεν έχει επιτύχει να καταπνίξει τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, ήταν η πιο “θεαματική” στην Τσετσενία, μετά την επίθεση στα τέλη Αυγούστου εναντίον του χωριού Ζαντορόι, γενέτειρα του τσετσένου προέδρου.

    Στις δημοκρατίες της Ινγκουσετίας, του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, σε αυτή την ορεινή περιοχή του νότου της Ρωσίας, οι επιθέσεις, οι ενέδρες και οι τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα πολλές φορές αμάχους είναι σχεδόν καθημερινές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε