Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Οκτώ χρόνια φυλακή στους αμερικανούς περιηγητές

Οι δύο αμερικανοί περιηγητές, που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας, καταδικάσθηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξης έκαστος.

Ο Σέιν Μπάουερ και ο Τζος Φάταλ, ηλικίας 29 ετών, καταδικάσθηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης έκαστος για παράνομη είσοδο στο Ιράν και σε άλλα πέντε χρόνια έκαστος για “κατασκοπεία για λογαριασμό μιας αμερικανικής υηπηρεσίας”, διευκρινίζεται στον ιστότοπο της κρατικής τηλεόρασης, στον οποίο δεν αναφέρεται πότε ανακοινώθηκαν οι ποινές.

Η υπόθεση της συντρόφου τους, της Σάρα Σάουρντ, η οποία απελευθερώθηκε με εγγύηση το Σεπτέμβριο του 2010 για λόγους υγείας και δικάσθηκε ερήμην μαζί τους, “παραμένει ακόμη ανοικτή”, προστίθεται στην ίδια πηγή.

Οι τρεις Αμερικανοί είχαν συλληφθεί στις 31 Ιουλίου 2009 στα ιρανο-ιρακινά σύνορα, τα οποία υποστηρίζουν πως πέρασαν κατά λάθος αφού χάθηκαν στη διάρκεια περιήγησής τους στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

Δήλωσαν αθώοι των κατηγοριών της κατασκοπείας στη διάρκεια των δύο ακροματικών συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών της δίκης τους σε πρώτο βαθμό, στις 6 Φεβρουαρίου, και μετά στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τον συνήγορό τους, τον Μασούντ Σαφιί.

Ερωτηθείς σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σαφιί είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για την ετυμηγορία.

Ο δικηγόρος είχε εκφράσει την ελπίδα, στο τέλος της τελευταίας ακροαματικής διαδικασίας, πως οι πελάτες του θα αθωωθούν της κατηγορίας για κατασκοπεία και θα αφεθούν ελεύθεροι, καθώς τα δύο χρόνια που πέρασαν προφυλακισμένοι θα επέτρεπαν την απελευθέρωσή τους σε περίπτωση που καταδικάζονταν στη μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών για την παράνομη είσοδό τους στο Ιράν.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είχε εκφράσει από την πλευρά του στις 6 Αυγούστου την “ελπίδα” ότι η ετυμηγορία θα επέφερε την “απελευθέρωση” των δύο Αμερικανών.

Την άμεση απελευθέρωσή τους ζητούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση ότι δύο Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξης έκαστος και επανέλαβαν το αίτημά τους για την απελευθέρωσή τους.

 “Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την απελευθέρωση του Σέιν Μπάουερ και του Τζος Φάταλ που κρατούνται τώρα στη φυλακή Εβίν του Ιράν για δύο χρόνια. Οι Σέιν και Τζος βρίσκονται στη φυλακή για πάρα πολύ καιρό και είναι ώρα να ξαναγυρίσουν στις οικογένειές τους”, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νάλαντ.

“Είδαμε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιρανικές δικαστικές αρχές καταδίκασαν τους Σέιν Μπάουερ και Τζος Φάταλ σε οκτώ χρόνια κάθειρξης. Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες αυτές και είμαστε σε επαφή με την Ελβετία (…) για να εξασφαλίσουμε πιο επαρκείς πληροφορίες”, προσέθεσε η Νάλαντ.

 Η πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

 “Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι οι ιρανικές αρχές θα καταφύγουν στις ανθρώπινες επιλογές που υπάρχουν για να απελευθερώσουν αυτούς τους δύο νεαρούς άνδρες”, κατέληξε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε