Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Οκτώ υπάλληλοι του ΟΗΕ νεκροί στο Αφγανιστάν – Αποκεφάλισαν δυο από τα θύματα!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τουλάχιστον οκτώ μέλη της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στην πόλη Μάζαρ ι Σαρίφ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κάψιμο Κοράνιου στις ΗΠΑ.

Η επίθεση των Αφγανών έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη, μια από τις μεγαλύτερες του Αφγανιστάν. «Οκτώ ξένοι σκοτώθηκαν και δύο αποκεφαλίστηκαν», δήλωσε ο Λαλ Μοχάμαντ Αχματζάι, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης μετά από τις προσευχές της Παρασκευής και μετά από δύο ή τρεις ώρες ξέσπασε η βία.

Μια μικρή ομάδα επιτέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ, πετώντας πέτρες και σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα για να μπει στο κτίριο.

Πηγή της αστυνομίας, που δε θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε ότι οι διαδηλωτές εισέβαλαν τελικά στο κτίριο, όπου και επιτέθηκαν στα θύματα.

Ο επικεφαλής της αποστολής στην πόλη τραυματίστηκε, αλλά επέζησε, και στους νεκρούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι νορβηγικής, ρουμανικής και σουηδικής εθνικότητας, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν θάνατοι στο προσωπικό της αποστολής στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη συγκεχυμένη.

Διαδήλωση στην Καμπούλ
Περίπου 200 διαδηλωτές έκαναν προηγουμένως πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ για να διαμαρτυρηθούν τόσο για το κάψιμο του Κορανίου στις ΗΠΑ όσο και για την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Διαδηλωτές καίνε την αμερικανική σημαία στην Καμπούλ - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει από ένα μουσουλμανικό τέμενος στην πρωτεύουσα, μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Οι επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένου του Μουλά, που οδηγούσαν την πορεία, αρνήθηκαν να απαντήσουν στον Τύπο.

Πανό με τυπωμένα συνθήματα ήταν ορατά στην πορεία, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η εκδήλωση δεν ήταν «αυθόρμητη».

«Θέλουμε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν των βρώμικων καθαρμάτων, των Αμερικανών και όλων των στρατιωτών τους», μπορούσε να διαβάσει κάποιος στα αγγλικά σε ένα από αυτά, ενώ σε άλλα ήταν γραμμένο: «Θάνατος στην Αμερική», στην διάλεκτο Dari, μία από τις δύο επίσημες γλώσσες.

Οι διαδηλωτές, που έκαψαν μια αμερικανική σημαία, παρέλασαν φωνάζοντας «δεν θέλουμε την Αμερική στο έδαφος μας».

«Πλησιάζουμε το σπίτι του Φαραώ (του καταπιεστή, σ.σ.). Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζαν φθάνοντας στην πλατεία Μασούντ απ’ όπου αρχίζει η υπέρ-ασφαλής πρόσβαση που οδηγεί στην αμερικανική πρεσβεία.

Στα τέλη Μαρτίου ένας φονταμενταλιστής Αμερικανός πάστορας, πραγμάτωσε την απειλή του και έκαψε δημοσίως ένα αντίτυπο του Κορανίου στην Φλόριντα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε