Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Οκτώβριος απεργιών και διαδηλώσεων στη Γαλλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Στους… δρόμους θα βρει τους Γάλλους εργαζόμενους ο Οκτώβριος, καθώς τα συνδικάτα προανήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 2 και τις 12 του μήνα, κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Μία ημέρα μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Πέμπτης, τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα αποφάσισαν να διοργανώσουν δύο νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία: το Σάββατο 2 Οκτωβρίου και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.

Τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ξεκαθάρισε στους διαδηλωτές και τους απεργούς, που ζητούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε μία μεγάλη ημέρα συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, ενώ ζήτησαν να πραγματοποιηθούν νέες μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Γερουσία.

Ο Φιγιόν από τη μεριά του απάντησε στους διαδηλωτές: «Πρέπει να απαντήσουμε ήρεμα στους διαδηλωτές, διότι διακυβέρνηση σημαίνει να ακούς τον καθένα, διακυβέρνηση σημαίνει να σέβεσαι τον καθένα, αλλά η διακυβέρνηση της Γαλλίας σημαίνει ότι καμία φορά πρέπει να ξέρεις να λες όχι. Όχι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δε θα αποσύρουμε αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης διότι είναι απαραίτητο και λογικό. Δε θα αποσύρουμε την αύξηση της διάρκειας του χρόνου εργασίας, διότι αν το κάνουμε τότε το σύστημα συνταξιοδότησής μας θα καταρρεύσει υπό το βάρος των ελλειμμάτων».

«Δηλώνω σθεναρά ότι θα φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση, διότι αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας παράδοση, αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το επίπεδο των συντάξεών μας, τότε δεν υπάρχει παρά ένας σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος να δράσουμε: πρέπει να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης», επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

“Η Ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει κ. Σαρκοζί”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε