Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολάντ: Οι επιχειρήσεις στο Μαλί θα συνεχιστούν

Ολάντ: Οι επιχειρήσεις στο Μαλί θα συνεχιστούν

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις στο Μαλί θα συνεχιστούν και πως οι ισλαμιστές στο Μαλί έχουν υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα.

Η Γαλλία θα πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στο Μαλί προκειμένου να προετοιμάσει μια επακόλουθη επέμβαση υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης για την εκδίωξη των ισλαμιστών ανταρτών και θα ενισχύσει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στην επικράτειά της, δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

“Έχουμε ήδη ανακόψει την προώθηση των εχθρών μας και τους καταφέραμε βαριές απώλειες. Αλλά η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει ακόμη”, είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου η Γαλλία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει μια προώθηση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα Μπαμακό.

Επίσης δήλωσε πως “επιφέραμε ένα πλήγμα οπισθοχώρησης στους αντιπάλους μας” στο Μαλί, όπου ο γαλλικός στρατός πραγματοποιεί επέμβαση από χθες υποστηρίζοντας το στρατό του Μαλί κατά της προώθησης των ισλαμιστικών ομάδων προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Γαλλία επεμβαίνοντας στο Μαλί “δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας”.

“Η Γαλλία δεν υπερασπίζεται κανένα ειδικό συμφέρον άλλο από την προστασία μιας φίλης χώρας” και “δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, είπε.

“Αυτός είναι ο λόγος που η δράση μας υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζεται από όλες τις αφρικανικές χώρες”, πρόσθεσε.

“Η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει”, υπογράμμισε ο Ολάντ. “Συνίσταται στο να προετοιμάσει την ανάπτυξη μια αφρικανικής δύναμης επέμβασης”.

Ο στρατός του Μαλί, υποστηριζόμενος από γαλλικές δυνάμεις, ανέκτησε σήμερα τον έλεγχο της πόλης Κόνα (κέντρο) έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν “περίπου εκατό θανάτους” στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών που ήρθαν από το Βορρά, σύμφωνα με αξιωματικό του Μαλί.

Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε, εξάλλου, πως η επιχείρηση στη Σομαλία για την απελευθέρωση ενός γάλλου ομήρου “δεν μπόρεσε να καταλήξει [σε θετικό αποτέλεσμα]”, αλλά υπογράμμισε πως “επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποκύψει στον εκβιασμό των τρομοκρατών”.

Μια επιχείρηση γάλλων καταδρομέων απέτυχε να απελευθερώσει έναν όμηρο που κρατείτο στη Σομαλία, ο οποίος είχε σκοτωθεί εκ των προτέρων από τους ισλαμιστές απαγωγείς του σύμφωνα με το Παρίσι, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν πολλούς θανάτους μεταξύ των οποίων και ενός γάλλου στρατιώτη.

Οκτώ γάλλοι όμηροι βρίσκονται στα χέρια ομάδων ισλαμιστών στο Σαχέλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε