Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολάντ: Το Παρίσι θα διατηρήσει το στόχο του ελλείμματος στο 3% παρά τις προβλέψεις των Βρυξελλών

Ολάντ: Το Παρίσι θα διατηρήσει το στόχο του ελλείμματος στο 3% παρά τις προβλέψεις των Βρυξελλών

Η Γαλλία θα διατηρήσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013 παρά την απόκλιση, στο 4,2%, που προέβλεψαν σήμερα οι Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα συνεργάτης του εκλεγμένου προέδρου στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Σαπέν, τον υπεύθυνο του προγράμματος του προέδρου, οι προβλέψεις των Βρυξελλών “είναι η αντανάκλαση της πολιτικής που ασκούσε μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η κυβέρνησή του”. “Εμείς προλάβαμε την επιδείνωση” των δημοσίων οικονομικών, διαβεβαίωνε την ίδια στιγμή ο Φρανσουά Ολάντ από την πόλη Τιλ της κεντρικής Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,5% για φέτος στη Γαλλία, όπως ο Φρανσουά Ολάντ στο πρόγραμμά του, αλλά μόνο 1,3% το 2013, ποσοστό μικρότερο του 1,7% που υπολόγισε ο νέος πρόεδρος.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν μια “σταθερή οικονομική πολιτική”, δηλαδή χωρίς να ληφθούν υπόψη αποφάσεις της μέλλουσας κυβέρνησης, σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης 4,2% για το 2013 στη Γαλλία, ενώ ο Ολάντ έχει δεσμευτεί να το επαναφέρει στο 4,5% φέτος και στο 3% το 2013.

Όταν ρωτήθηκε για το στόχο αυτό, ο Μισέλ Σαπέν το επιβεβαίωσε, τονίζοντας ότι η μέλλουσα κυβέρνηση θα λάβει “τα μέτρα που πρέπει”.

“Αν η πολιτική που ασκείτο μέχρι τώρα συνεχιζόταν, θα είχε καταλήξει σε μια ανάπτυξη μικρότερη από αυτή που είχε προβλέψει η απερχόμενη ομάδα, σε μια αύξηση δαπανών υψηλότερων αυτών που η ίδια ομάδα είχε παρουσιάσει και σε χαμηλότερα έσοδα”, τόνισε.

“Η κληρονομιά είναι βαριά, αυτό μας λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, πρόσθεσε ο Σαπέν το όνομα του οποίου ακούγεται για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας και των Οικονομικών.

“Αυτό επικυρώνει το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ που συνίσταται στην αλλαγή πολιτικής για τη μείωση των δαπανών, την αύξηση των εσόδων κατά τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό και κυρίως στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την τόνωση της ανάπτυξης”, επισήμανε ο Σαπέν.

Πρόσθεσε επίσης ότι μια ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2013 μπορεί “να επιτευχθεί μόλις οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής εφαρμοστούν”.

“Ζήτησα μια αποτίμηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας μας. Γνώριζα εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι υπήρχε μια μεγαλύτερη επιδείνωση των δημοσιονομικών μας που η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έλεγε”, τόνισε από την πλευρά του ο Ολάντ από το προπύργιό του, την πόλη Τιλ.

“Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί, να αναλυθεί, και αναμένω την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να λάβω τις αποφάσεις που επιβάλλεται”.

Ο Ολάντ θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα την προσεχή Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μερκελ-Ολάντ to know us better!

Παιδί για… παντρειά με ακίνητη περιουσία 1,17€ εκατ. ο Ολαντ

Ολάντ για Τσίπρα: Αν ήταν πρωθυπουργός, θα τον έβλεπα

Γερμανικές απειλές σε Ελλάδα και Ολάντ-“Αν θέλετε λεφτά, θα ματώσετε!”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε