Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Όλι Ρεν: Η ΕΕ δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα για την Ισπανία

Όλι Ρεν: Η ΕΕ δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα για την Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε σήμερα να υιοθετεί μια επιεική στάση έναντι της Ισπανίας, διευκρινίζοντας πως δεν προτίθεται να ζητήσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την περίοδο 2012-13 κι εκτιμώντας τις έως τώρα καταβληθείσες προσπάθειές της, ακόμη και εάν δεν επιτύχει τους στόχους για το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

«Κανένα επιπλέον οικονομικό μέτρο δεν είναι απαραίτητο επί του παρόντος» για το 2012-13, επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η Ισπανία έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα» για αυτήν τη διετία, πρόσθεσε ο επίτροπος, κρίνοντας «ανεπαρκείς» τις περικοπές που προβλέπονται για το 2014. Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τον «κίνδυνο» δημοσιονομικού εκτροχιασμού στις ισπανικές Αυτόνομες Περιοχές.

«Φυσικά θα παρατηρούμε στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Το συμπέρασμά μας είναι πως η Ισπανία έχει αναλάβει αποτελεσματική δράση για το 2012-13, αποκαθιστώντας την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της», πρόσθεσε ο Ρεν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί στο 6% το 2013 και θα φθάσει το 6,3% το 2014, μακράν των υπολογισμών της Μαδρίτης για 4,5% το 2013 και κάτω του ορίου του 3% το ’14.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε ωστόσο πως η επίτευξη των στόχων δεν αποτελεί μονόδρομο. «Συχνά αυτοί κάνουν πιο εύκολους τίτλους εφημερίδων».

Όταν αξιολογείται η αποτελεσματική δράση μίας χώρας που βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού χρέους δεν είμαστε τόσο πολύ προσηλωμένοι στους ονομαστικούς στόχους. Εστιαζόμαστε στη διαρθρωτική βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», υπογράμμισε.

Ο Ρεν αναγνώρισε πως η Μαδρίτη βρίσκεται «ενώπιον μίας δύσκολης ανάταξης της οικονομίας της. Η κυβέρνηση και ο πληθυσμός κάνουν μία τεράστια προσπάθεια, που συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις και θυσίες», κατέληξε ο Ρεν, σε μία ημέρα που στην Ισπανία σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την πολιτική λιτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η Ευρώπη υπέρ μιας πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος

 Γιατί το Ισραήλ, “στηρίζει” Ελλάδα-Κύπρο. Ανάλυση Stratfor-ΒΙΝΤΕΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε