Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Ολλανδία – Εκλογές: Οι αναποφάσιστοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης

Ολλανδία – Εκλογές: Οι αναποφάσιστοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της Ευρώπης

– Στις 08:30 (ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία
– Στις 22:00 (Ελλάδας) θα κλείσουν οι κάλπες και θα βγουν τα πρώτα exit polls
– Έχασε έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς
– Τα σενάρια για την επόμενη μέρα: κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά

Η πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη, βαρόμετρο για πολλούς ενόψει των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία, δίνεται σήμερα στην Ολλανδία. Οι εκλογές στη χώρα της τουλίπας θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης. Οι αναποφάσιστοι, που ξεπερνούν το 60%, κρατούν στα χέρια τους το μέλλον όχι μόνο της Ολλανδίας αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου.

Στη σκιά της διπλωματικής κρίσης με την Τουρκία, 12,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν τη σύνθεση της επόμενης Βουλής με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, που έχει δει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ολλανδοί, θα μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες από τις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) καθώς θα πηγαίνουν στη δουλειά τους ή στο σχολείο, αφού τα εκλογικά τμήματα είναι εγκατεστημένα μέσα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καταστήματα, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε σπίτια ιδιωτών.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται λίγο αργότερα, ενώ αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ακόμη ποιόν υποψήφιο θα ψηφίσουν.

Πτώση του Βίλντερς

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (14.03.2017) δείχνουν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του (πρώην συντρόφου του) Γκέερτ Βίλντερς.
Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.

Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς.

Ο ακροδεξιός ηγέτης στο πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.

Ενώ οι απόψεις του συγκέντρωσαν κάποια υποστήριξη στην καρδιά της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί Ολλανδοί τις θεωρούν υπερβολικές.

Η επόμενη μέρα

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν μαζί του. Όμως το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Είκοσι οκτώ κόμματα, ένας αριθμός ρεκόρ, συμμετέχουν στις εκλογές. Σ’ ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες –το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες– και να έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων.

Ενώ οι Εργατικοί (κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ) σημειώνουν μια άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση, οι οικολόγοι του GroenLinks τετραπλασιάζουν τις έδρες τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ένα από τα πρόσωπα των εκλογών είναι και ο 30χρονος επικεφαλής των Οικολόγων, Γέσε Κλάβερ, ο Ολλανδός Τριντό όπως τον έχουν αποκαλέσει πολλοί, ο οποίος έχει δηλώσει πως η χώρα έχει ανάγκη «από έναν νέο τύπο ηγέτη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε