Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολλανδία: Οι φοιτητές στους δρόμους κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Χάγη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην παιδεία.

11.000 άνθρωποι μετείχαν στη διαδήλωση σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι διοργανωτές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 20.000 φοιτητές μετείχαν στην κινητοποίηση.

“Την κυβέρνηση που δηλώνει ότι η εκπαίδευση δεν είναι ακόμη αρκετά καλή και μετά την κάνει χειρότερη, δεν την καταλαβαίνω”, δήλωσε ο Σάιμπολε Νόορντα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών Πανεπιστημίων (VSNU) μιλώντας στους φοιτητές.

Η ολλανδική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2012, ζητώντας από τους φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν εγκαίρως τις σπουδές τους να πληρώνουν 3.000 ευρώ κάθε χρόνο για την εγγραφή τους. Το ποσό της εγγραφής είναι κανονικά 1.672 ευρώ.
Δεν έλλειψαν και οι συλλήψεις - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Το μέτρο αφορά τους φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια τις τριετείς σπουδές ή όσους δεν ολοκληρώνουν μέσα σε δύο χρόνια τη μονοετή φοίτησή τους, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Γιομπ Σλοκ.

Το μέτρο επηρεάζει περίπου 70.000 φοιτητές, δηλαδή περισσότερο από 10% του συνόλου των φοιτητών.
Ένταση, δακρυγόνα και το ιππικό βγήκε στους... δρόμους - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σύμφωνα με τη VSNU τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταβάλουν ετησίως στην κυβέρνηση 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή που καθυστερεί να αποκτήσει πτυχίο. Αυτό το “πρόστιμο” όμως θα οδηγήσει στην απόλυση 2.500 καθηγητών.

“Θα επενδύσουμε τα χρήματα αυτά στην εκπαίδευση, για να την κάνουμε καλύτερη”, υποσχέθηκε ο Σλοκ, υποστηρίζοντας ότι τα πανεπιστήμια θα αποφασίσουν μόνα τους με ποιον τρόπο θα ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε