Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ολλανδία: Πρώτοι σε έδρες οι εθνικιστές – Μάχη Βίλντερς – Ρούτε

Ολλανδία: Πρώτοι σε έδρες οι εθνικιστές – Μάχη Βίλντερς – Ρούτε

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς που ήταν μέχρι τώρα πρώτο στις δημοσκοπήσεις, έρχεται πλέον ισόπαλο με τον σχηματισμό του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου στην Ολλανδία.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν αυτή την εβδομάδα, το PVV θα κέρδιζε από 24 έως 28 έδρες, ενώ το VVD του Μαρκ Ρούτε θα συγκέντρωνε από 23 έως 27 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το site Peilingwijzer που συγκεντρώνει έξι διαφορετικές έρευνες.

Η διαφορά αυτή καλύπτεται από το περιθώριο σφάλματος και δεν είναι συνεπώς «σημαντική», διευκρινίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Σε ποσοστά, το VVD θα συγκέντρωνε από 15,2% έως 16,9% των ψήφων, ενώ το PVV από 15,8% έως 17,6% των ψήφων.

Σχεδόν 13 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται στις 15 Μαρτίου στις κάλπες και η αναμέτρηση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη. Εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία και τη Γερμανία και μια νίκη του Γκέερτ Βίλντερς μπορεί να προσφέρει δυναμική στους ιδεολογικούς συμμάχους του, όπως η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και το κόμμα AfD στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Peilingwijzer, το VVD είναι σταθερό εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως το PVV έχασε τρεις έδρες μέσα σ’ έναν μήνα. Η υποχώρηση αυτή μπορεί να εξηγείται από τη στρατηγική των φιλελευθέρων να αποκλείσουν το PVV από οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα αυτοί που μπορεί να ψήφιζαν τον Βίλντερς να αναρωτιούνται αν είναι χρήσιμο να ψηφίσουν το αντισυστημικό αυτό κόμμα εφόσον πρόκειται να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Κηρύσσοντας την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του το Σάββατο σε προάστιο του Ρότερνταμ, ο Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για υποκίνηση διακρίσεων έπειτα από δηλώσεις που είχε κάνει για τους Μαροκινούς, υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από «τον μαροκινό συρφετό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε