Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολλανδία: Στην κυβέρνηση οι αντι-ισλαμιστές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το αντι-ισλαμικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς θεωρείται ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία. Κέρδισαν 24 έδρες και θα είναι στην κυβέρνηση.

Δύσκολες αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς έκανε την έκπληξη καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από τους φιλελεύθερους του Μαρκ Ρούτε, που κέρδισαν 31 έδρες και τους Εργατικούς του Γιόμπ Κοέν, που κέρδισαν 30 από τις 150 έδρες της κάτω βουλής του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Το PVV δημιουργήθηκε από τον Γκέερτ Βίλντερς μετά την αποχώρησή του από το φιλελεύθερο κόμμα VVD του Μαρκ Ρούτε το 2004 και μπήκε στο κοινοβούλιο το 2006. Ήρθε δεύτερο στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009 και κατέχει πέντε από τις 25 έδρες των ολλανδών ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Καθώς κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, έπειτα από κάθε βουλευτική εκλογή διεξάγονται επί εβδομάδες, ακόμη και επί μήνες, συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Επικρατέστερο είναι τώρα το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων, των Εργατικών, των Οικολόγων (10 έδρες) και των Κεντρώων του D66 (10).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε