Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολλανδία – Τα περίεργα των εκλογών: Η κάλπη… σκουπιδοντενεκές και οι σωματοφύλακες του Βίλντερς [pics]

Ολλανδία – Τα περίεργα των εκλογών: Η κάλπη… σκουπιδοντενεκές και οι σωματοφύλακες του Βίλντερς [pics]

Όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους. Το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ολλανδία κρίνεται κομβικό για την Ευρώπη. Αλλά πόσες ελπίδες μπορεί να έχει κανείς όταν η κάλπη μοιάζει με σκουπιδοντενεκέ;

Γιατί με αυτό μοιράζει όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες. Ένας γκρι κάδος, μακρόστενος που θυμίζει πολύ τους γνωστούς μας πράσινους κάδους απορριμμάτων. Οι εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία κάνουν το γύρω του κόσμου και ο συνειρμός είναι αναπόφευκτός. Η κάλπες των ολλανδικών εκλογών μοιάζουν με σκουπιδοντενεκέδες!

Δεν είναι όμως η κάλπη – σκουπιδοντενεκές το μοναδικό περίεργο των ολλανδικών εκλογών. Γιατί στην Ολλανδία εκλογικά κέντρα γίνονται τα… πάντα. Ακόμη και γκαράζ όπου οι ψηφοφόροι μπορούν να φτάσουν μέχρι την κάλπη με το ποδήλατό τους.

Για να φτάσουν όμως να ψηφίσουν χρειάζεται να βρουν χρόνο και χώρο για να… διαβάσουν τα ψηφοδέλτια. Σαν να διαβάζουν εφημερίδα δηλαδή. Αλλά που να χωρέσουν 28 συνδυασμοί κομμάτων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στην ολλανδική Βουλή;

Και φυσικά, δεν λείπει ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Γκέερτ Βίλντερς. Ο οποίος μπορεί σήμερα να μη φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο (τουλάχιστον όχι έξω από το πουκάμισό του όπως έκανε στο τελευταίο debate κόντρα στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε) αλλά ήταν περιστοιχισμένος από «φουσκωτούς», οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο να τον προστατεύσουν.

Ο ένας από αυτούς δε, που τον περίμεναν σε… θέση μάχης την ώρα που ψήφιζε, κρατούσε στα χέρια του κάτι σαν βαλιτσάκι. Άγνωστο τι περιείχε, αλλά το μυαλό πάει κάπου συγκεκριμένα…

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων και… σωματοφυλάκων. «Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει. Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις ΗΠΑ, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι κανονικοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους», είπε.

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν». «Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

Στα πρόσωπα των εκλογών και ο Ολλανδός “Τριντό” ή κατά κόσμον Χεσε Κλαβέρ, ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων. Ο οποίος ψήφισε και έβγαλε και τις… selfies του.

Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος). Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%. Περί τις 10.30 (τοπική ώρα) η συμμετοχή βρισκόταν στο 15%, έναντι 13% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με το Ipsos.

Πτώση του Βίλντερς

Τη στιγμή που ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων αγνοεί ακόμη ποιον θα ψηφίσει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μάρκ Ρούτε προηγείται του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς.

Στην ουρά για την κάλπη, η Εστερ Ζαντ, 52 ετών, δηλώνει έντονα ότι «δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο όπου η λαϊκιστική δεξιά σπέρνει τον φόβο» και, κατά συνέπεια «ψηφίζει εναντίον του Βίλντερς».

Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.

Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.

Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.

Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters, Eurokinissi, ANP / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε