Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ολλανδικό δημοσίευμα για τους χάκερς! “Θα παραλύσει η οικονομία αν τα καταφέρουν”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην επίθεση που εξαπέλυσαν χάκερς με την ονομασία «Armada Collective» στο ηλεκτρονικό σύστημα ελληνικών τραπεζών ζητώντας για αντάλλαγμα λύτρα υπό τη μορφή bitcoins, αναφέρεται ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad. Ο τίτλος είναι ο εξής: «Χάκερς ζητούν λύτρα από ελληνικές τράπεζες».

Σημειώνεται ειδικότερα πως οι εν λόγω «εγκληματίες του διαδικτύου», όπως τους αποκαλεί η εφημερίδα, απειλούν ότι σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν υποκύψουν στις αξιώσεις τους θα καταστρέψουν τα συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής τους. Κάτι τέτοιο, συνεχίζει η εφημερίδα, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραλύσει η οικονομία, καθώς οι εργοδότες δεν θα μπορούν να καταβάλλουν ηλεκτρονικά τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ και στα καταστήματα οι πληρωμές θα γίνονται μόνο με μετρητά.

Επισημαίνεται ακόμη πως οι ελληνικές αρχές έχουν συγκροτήσει μια ειδική ομάδα για την προστασία των τραπεζών ενάντια στους χάκερς, καθώς οι τελευταίοι εξαπέλυσαν την Πέμπτη μαζική επίθεση κατά τριών ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να παραλύσει για μερικά λεπτά η ηλεκτρονική λειτουργία τους.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η πρακτική αυτή των χάκερς να ζητούν για αντάλλαγμα bitcoins ως λύτρα δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς πέρυσι το Φθινόπωρο ο αποκαλούμενος «εκβιαστής του Jumbo» ζητούσε επίσης bitcoins ως λύτρα προκειμένου στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει στο διαδίκτυο ως μέσο πληρωμής.

Ζητώντας οι εκβιαστές bitcoins προσπαθούν να διατηρήσουν άγνωστη τη ταυτότητά τους γιατί η κατοχή bitcoins είναι ανώνυμη, σημειώνει η εφημερίδα. Μόλις όμως ο ιδιοκτήτης προσπαθήσει να αποκτήσει αγαθά ή να τα μετατρέψει σε πραγματικό χρήμα διατρέχει τον κίνδυνο να εντοπιστεί, καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε