Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Όλοι θέλουν να γίνουν βουλευτές – Πάνω από 5.000 υποψηφιότητες

 Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου στο Ιράν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Από τους 5.283 υποψήφιους οι 1.006 θέτουν υποψηφιότητα στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA επικαλούμενο τον υπουργό Μοχαμάντ Νατζάρ.

Το υπουργείο έχει καταγράψει 390 γυναίκες υποψήφιες, μεταξύ αυτών και την αδελφή του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Παρβίν Αχμαντινετζάντ.

Τις περισσότερες έδρες αναμένεται να κερδίσει ένας σχηματισμός του οποίου προΐσταται ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής Αλί Λαριτζανί και ο οποίος έχει στενές σχέσεις με τη συντηρητική πλειοψηφία της τωρινής βουλής. Αντίπαλοί της είναι ο σχηματισμός του προέδρου Αχμαντινετζάντ και οι μεταρρυθμιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί.

Η παράταξη του Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίζεται από τους συντηρητικούς “το παρεκκλίνον ρεύμα”, διότι όπως ισχυρίζονται βάζει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τις ισλαμικές αξίες.

Αντίστοιχα οι συντηρητικοί χαρακτηρίζουν τους μεταρρυθμιστές το “ρεύμα της συνομωσίας” εξαιτίας της εμπλοκής τους στις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του 2009.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές του Μάρτιο θα είναι μικρή εξαιτίας των ισχυρισμών για νοθεία που σημάδεψε τις προεδρικές εκλογές του 2009 και την έλλειψη σημαντικών υποψηφίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε