Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Όλος ο γερμανικός τύπος ασχολείται με τη Χρυσή Αυγή

Όλος ο γερμανικός τύπος ασχολείται με τη Χρυσή Αυγή

Θέση στο γερμανικό διαδίκτυο έχει βρει και το βίντεο από το επεισόδιο με τους δημοσιογράφους, πριν την ομιλία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, το βράδυ των εκλογών.

Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή με ποσοστό που αγγίζει το 7% απασχολεί το σύνολο των Γερμανών αρθρογράφων, οι οποίοι περιγράφουν το κόμμα ως «νεοναζιστικό», «ρατσιστικό» και «φασιστικό» και αναζητούν τα αίτια της ενίσχυσής του στην οικονομική κρίση και στις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στο κύριο άρθρο γνώμης της, αναφέρεται σήμερα στους «κινδύνους που κρύβουν εθνικισμός και λαϊκισμός για την Ευρώπη». Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας και επισημαίνεται ότι η τύχη της Ευρώπης και του ευρώ θα έχει κριθεί ως το τέλος Αυγούστου. Η έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού αποδίδεται από τον αρθρογράφο στην κόπωση των πολιτών από την πολυπλοκότητα των θεμάτων, όπως η πολιτική λιτότητας, η οποία, οδηγεί σε πολιτικούς οι οποίοι εισηγούνται πολύ πιο απλά και θετικά σχήματα. Στο ίδιο φύλλο δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «οι φωνές του μίσους» και υπότιτλο «για να ξεβρομίσει η Ελλάδα», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία μελών της Χρυσής Αυγής στην Θεσσαλονίκη να γιορτάζουν την επιτυχία του κόμματός τους.
 
Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για ένα κόμμα που θέλει να τοποθετήσει νάρκες στα σύνορα με την Τουρκία, να διώξει τις αλυσίδες ξένων σουπερ μάρκετ από την Ελλάδα και να συνοδεύει ηλικιωμένους στην τράπεζα και περιγράφει το επεισόδιο με τους δημοσιογράφους από την περασμένη Κυριακή. «Η ψήφος της Κυριακής ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Αυτό το 7% όμως ήταν κάτι περισσότερο. Ήταν ψήφος μίσους», υποστηρίζει ο αρθρογράφος και εντοπίζει τα αίτια της εντυπωσιακής ανόδου του κόμματος τα τελευταία χρόνια στην οικονομική κρίση και κυρίως στην παρουσία των παράνομων μεταναστών στην χώρα. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει πάνω από 13% ανάμεσα στους νέους της Ελλάδας. Στην εφημερίδα δημοσιεύεται σήμερα και τρίτο σχετικό άρθρο, σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραβιάστηκε η ελευθερία του Τύπου τόσο την περασμένη Κυριακή, όταν απαιτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σταθούν όρθιοι όταν έφθασε ο κ. Μιχαλολιάκος, όσο και στην περίπτωση της δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη, η οποία δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές όταν έγραψε ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί έκτος νόμου. Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία και βίντεο από την περασμένη Κυριακή.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Ολέθρια Αυγή», στο οποίο περιγράφονταν η δράση και οι θέσεις του κόμματος. «Πυρήνας του προγράμματός τους είναι η υπόσχεση να εκδιώξουν τους αλλοδαπούς και κυρίως τους μουσουλμάνους», αναφέρει ο αρθρογράφος και αποδίδει την αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην αποτυχία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την λαθρομετανάστευση. Σημειώνει δε ότι η ενίσχυση του κόμματος οδήγησε και τα άλλα πολιτικά κόμματα σε πιο ακραίες θέσεις.

«Μια γεύση του τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον για τη χώρα πήραν οι δημοσιογράφοι την περασμένη Κυριακή», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και περιγράφει το γνωστό πια περιστατικό. «Οι Έλληνες θυμούνται ακόμη την εποχή της γερμανικής κατοχής και του χιτλερικού χαιρετισμού. Τώρα θα τον ξαναδούν, πιθανότατα, στο Κοινοβούλιο», επισημαίνεται.

Υπό τον τίτλο «Οργισμένη Ελλάδα», η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται σε δήλωση του Νικόλαου Μιχαλολιάκου περί «καθαρών Ελλήνων», αλλά και σε επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες και πολιτικούς της Αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρυσή Αυγή: Δεν είμαστε ναζιστικό κόμμα – Θα κάνουμε αγωγές

Γνωρίστε τους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής

Ο “φούρναρης”, ο “προστατευόμενος” και ο “Καιάδας” της Χρυσής Αυγής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε