Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ομαδικά ψωνίζουν οι Ιταλοί για να τους έρχεται πιο φθηνά

Ομαδικά ψωνίζουν οι Ιταλοί για να τους έρχεται πιο φθηνά

Εναλλακτικούς τρόπους να προμηθεύεται φθηνότερα και ποιοτικότερα τρόφιμα αναζητεί σχεδόν το 20% των Ιταλών, σύμφωνα με έρευνα.

Κατά την διάρκεια του 2012 ένα 18,6% των Ιταλών προχώρησε σε αγορές τροφίμων ομαδικά, μαζί με συμπολίτες του, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές και να μειώσει τα έξοδά του.
   
Σύμφωνα με έρευνα των αγροτικών συνεταιρισμών της Coldiretti, επτά εκατομμύρια ιταλοί έχουν αγοράσει τρόφιμα, τουλάχιστον μια φορά, με τις Ομάδες Αλληλέγγυας Αγοράς (Gruppi di Acquisto Solidale).
   
Σε πολλές περιπτώσεις, μέλη των ομάδων αυτών περιορίζονται σε κοινή χρήση αυτοκινήτων, για να εντοπίζουν τα πιο καταστήματα με τις πιο συμφέρουσες τιμές, έστω και αν δεν βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους, και καλύπτοντας από κοινού το κόστος του καυσίμου.
   
«Συνήθως, αυτό που ενδιαφέρει τα μέλη είναι η καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής και σε ένα διαφορετικό επίπεδο η ανακάλυψη μιας πιο βαθιάς κοινωνικότητας, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης», σύμφωνα με την έρευνα της Coldiretti.
   
Πολλές ομάδες έρχονται σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς με συνεταιρισμούς που ειδικεύονται σε βιολογικά προϊόντα ή αγρότες και κτηνοτρόφους με παραδοσιακά προϊόντα κάθε περιοχής.
   
Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, στην ιταλική πρωτεύουσα διαδίδεται μια ακόμη τάση: έχει δημιουργηθεί η ομάδα Zappata Romana (‘Ρωμαϊκή Τσάπα’) η οποία προωθεί την καλλιέργεια μικρών και μεγάλων εκτάσεων γης στο εσωτερικό της Αιώνιας Πόλης.
   
Μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί εκατόν δέκα τρία «αστικά χωράφια». Η ιστορία της πρωτοβουλίας αυτής παρουσιάζεται στον ιστότοπο www.zappataromana.net. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τον δήμο, με την περιφέρεια Λάτιο ή με τα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα. Σε κάποιες άλλες, δεν υπάρχει ακόμη, επίσημη αναγνώριση, αλλά ο βασικός κανόνας είναι η κοινή εκμετάλλευση και η αρμονική συνεργασία.
   
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της περιοχής της Ρώμης «Γκαρμπατέλλα», όπου οι κάτοικοι, στο «αστικό τους χωράφι», καλλιεργούν, εκ περιτροπής, πατάτες, κολοκυθάκια και σαλάτα.

Διαβάστε

Ιταλία: Στο 3% ο πληθωρισμός το 2012

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε