Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομπάμα: “Ενώπιον της διακαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού”

Ομπάμα: “Ενώπιον της διακαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού”

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε, ότι αν διαπυστωθεί παραβίαση των νόμων, οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη διαχείριση της κρίσης με την πετρελαιοκηλίδα, ανέφερε ότι ο ενεργειακός κολοσσός ΒΡ θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογος για τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από “τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή αυτού του είδους στην ιστορία μας”.

“Εάν παραβιάστηκαν οι νόμοι μας … υπόσχομαι ότι θα καταστήσω υπόλογους τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης, στο όνομα των θυμάτων αυτής της καταστροφής και των κατοίκων της περιοχής του Κόλπου”, δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

“Έχουμε την υποχρέωση να διερευνήσουμε τι δεν λειτούργησε σωστά και να καθορίσουμε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πια μία κρίση τέτοιου επιπέδου”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καταρρέει η μετοχή της BP.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της BP απώλεσε το 15% της αξίας της σε σύγκριση με την Παρασκευή (πιό πολλές κι από 80 πέννες, σε μία φάση συναλλαγών) , έπειτα από την αποτυχία του ομίλου των πετρελαιοειδών στην οριστική φραγή της πετρελαιοπηγής, που προκαλεί τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. 

Γενικά, η μετοχή αυτή μετά από το δυστύχημα της 20ης Απριλίου έχει απωλέσει περίπου 35% της αξίας της κάνοντας “νευρικούς” τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι το κόστος γιά τον όμιλο θα αποβεί, τελικά, πολύ μεγαλύτερο…”ιδίως μεσοπρόθεσμα, στους εταιρικούς ισολογισμούς που έρχονται”. Από τη μετοχή του ομίλου σήμερα Τρίτη αποσύρθηκαν περίπου 15 δισ.στερλίνες…”σε μία πολύ νευρική αντίδραση”, όπως σχολίασαν χρηματιστηριακές πηγές.

Οι επενδυτές επίσης φοβούνται το επιπλέον κόστος γιά τον όμιλο από ενδεχόμενα μέτρα-τιμωρία που θα υιοθετήσει σε βάρος του η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσαν οι χρηματιστηριακές πηγές. 

Οι πηγές θεώρησαν ταυτόχρονα “πιθανή” την απόπειρα να εξαγοραστεί η BP στο “κομμάτι” της που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, ακριβώς εξαιτίας της πολύ σημαντικής πτώσης της μετοχής της. 
“. 
   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε