Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ομπάμα: Η τελευταία συνέντευξη Τύπου με… Τραμπ και Ρωσία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ήταν η τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρηκε σε όλα τα… καυτά ζητήματα της επικαιρότητας.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση.

Ωστόσο, η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Δύο μέρες πριν την παράδοση του προεδρικού θώκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

Προειδοποιήσεις στον Τραμπ!

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι…η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον διάδοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», προειδοποιώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε