Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ομπάμα: «Ήμασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ» – Δεν τον… άκουσε η Wall Street!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έστω και με καθυστέρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα αντέδρασε στην υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard and Poor’s αλλά το νέο διάγγελμά του δε στάθηκε ικανό να σώσει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το πολιτικό αδιέξοδο στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. «Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά», είπε.

Ωστόσο έστειλε μήνυμα πως η αμερικανική οικονομία παραμείνει στο επίπεδο του ΑΑΑ. Σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους, τόνισε ο Ομπάμα.

Η υποβάθμισή της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor’s θα πρέπει να δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος «το οποίο δεν θα συρρικνωθεί μόνον μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών» αλλά και μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Εμείς οι Αμερικανοί δεν χρειαζόμαστε έναν οίκο αξιολόγησης να μας καθοδηγήσει πάνω στα ζητήματα αυτά», υπογράμμισε συγχρόνως.

Τις επόμενες εβδομάδες ο Ομπάμα προανήγγειλε ότι θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την τελευταία ώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι «μετριοπαθείς».

Δεν τίθεται, επί του παρόντος, θέμα επιβολής ενός ισχυρότερου κανονιστικού πλαισίου στους οίκους αξιολόγησης, τόνισε πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλη μια Μαύρη Δευτέρα για τις αγορές όλου του κόσμου! – Στα Τάρταρα οι διεθνείς αγορές – Δεν τις σώζει ούτε ο Ομπάμα! – Πίσω στο ’97 το Χ.Α.

Σε ελεύθερη πτώση και η Wall Street – Πάνω από 500 μονάδες η πτώση του Dow Jones

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε