Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ομπάμα: Μετά την ήττα έφυγε για την… Ινδία

Αφού πήρε πάνω του την ευθύνη της ήττας στις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες οι Δημοκρατικοί έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε στην Ινδία από όπου έστιλε μήνυμα κατά της τρομοκρατίας.

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενωμένες κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο Ομπάμα σε ομιλία του μπροστά στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ της πόλης Μουμπάι, το οποίο ήταν ένας από τους στόχους των πολύνεκρων επιθέσεων ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2008.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η απόφασή του να αρχίσει την επίσκεψή του στην Ινδία από έναν από τους στόχους των αιματηρών επιθέσεων δείχνει ότι “είμαστε αποφασισμένοι να χαρίσουμε στους λαούς μας ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας”.

Από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου του 2008 ομάδα δέκα ισλαμιστών έσπειρε το θάνατο στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, σε τουριστικό εστιατόριο, στον κεντρικό σταθμό και σε εβραϊκό κέντρο της Μουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του ξενοδοχείου και μαζί με την σύζυγό του Μισέλ τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά στο μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.

Η απόφαση του ζεύγους Ομπάμα να επιλέξει το πολυτελές αυτό ξενοδοχείο για τη διήμερη διαμονή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας ήταν καθαρά συμβολική.

“Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις φρικτές σκηνές της 26 Νοεμβρίου, τις φλόγες που φώτιζαν τον ουρανό τη νύχτα . Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το πως ο κόσμος και ο αμερικανικός λαός έκλαιγε μαζί με την Ινδία”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Όμως “η καρτερικότητα του λαού της Ινδίας ήταν μια εικόνα έντονης αντίθεσης με την αγριότητα των τρομοκρατών”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, η Ινδία και οι ΗΠΑ μπορούν να ατενίζουν εμπιστοσύνη το μέλλον αφού “η ιστορία είναι με το μέρος μας, επειδή αυτοί που στοχεύουν τους αθώους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή”.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δεχτούμε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και πεποίθησης και να προσφέρουμε στους πολίτες μας ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ευκαιριών”, υπογράμμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την εξάλειψη του εξτρεμισμού και για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, καταλήγοντας ότι επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε