Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ομπάμα: «Οικολογική 11η Σεπτεμβρίου η πετρελαιοκηλίδα»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με τη διπλή επίθεση στους Δίδυμους Πύργους συνέκρινε την καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η οικολογική καταστροφή θα πιέσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν άλλες πηγές ενέργειας εκτός του πετρελαίου.

«Με τον ίδιο τρόπο που η 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαμόρφωσε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας και την εξωτερική μας πολιτική, η πετρελαιοκηλίδα (η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ) θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Politico.

«Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς νέες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έχει κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του.

Κατηγορείται ότι άφησε στη BP μεγάλα περιθώρια στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας και πλέον προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο. Για αυτό και τις επόμενες μέρες έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων. Βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και θα συναντηθεί με τους κατοίκους που ζουν κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, τομείς που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της διαρροής πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ.

Την Τρίτη το βράδυ στις 20:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα GMT Τετάρτη), ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει μήνυμα στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο, ενώ την Τετάρτη, θα πρέπει να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο του βρετανικού ομίλου ΒΡ, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιέσεις προς τη BP. Ήδη έχει δοθεί διορία στη βρετανική εταιρία για να οργανώσει καλύτερα τον δραστικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου. Επίσης, Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η BP σχεδιάζει να αυξήσει την αντλούμενη ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού σε 50.000 βαρέλια (8 εκατομμύρια λίτρα) την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι των 15.000 βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται σήμερα.

Η BP είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν.

Ο Χιούν είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αναστολή της καταβολής μερίσματος της ΒΡ είναι ζήτημα που αφορά την εταιρεία. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από την εταιρεία να αναστείλει τις καταβολές μερίσματος έως ότου καλυφθούν οι απαιτήσεις που προέκυψαν από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε