Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ομπάμα: Θα ξανακάνουμε επιδρομή σε ξένο κράτος για “υψηλής αξίας στόχο”

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εγκρίνει και νέα επιδρομή στο Πακιστάν αν οι ΗΠΑ εντοπίσουν στο έδαφός του και άλλον αρχηγό ένοπλης οργάνωσης, είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο BBC.

Η επίλεκτη μονάδα SEAL του αμερικανικού Ναυτικού εξόντωσε τον ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, “εγκέφαλο” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, σε επιδρομή που πραγματοποίησε σε κτιριακό συγκρότημα στο Πακιστάν στις 2 Μαϊου.

Ερωτηθείς αν ο Ομπάμα θα έκανε το ίδιο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εντόπιζαν και άλλον “υψηλής αξίας στόχο” στο Πακιστάν ή σε άλλη χώρα, όπως, για παράδειγμα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα ή τον ηγέτη των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μουλά Ομάρ, απάντησε ότι θα “το επιχειρούσε”.

“Σεβόμαστε την εθνική κυριαρχία του Πακιστάν. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιον να σχεδιάζει να σκοτώσει πολίτες μας ή πολίτες συμμαχικών μας χωρών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιου είδους σχέδια σε εξέλιξη να αποδώσουν καρπούς χωρίς να αναλάβουμε κάποια μορφή δράσης,” είπε ο Ομπάμα στο BBC.

“Δεν το κράτησα κρυφό. Το είχα πει κατά την προεκλογική μου εκστρατεία για την προεδρία, ότι αν μπορούσαμε να εξοντώσουμε τον μπιν Λάντεν, θα το κάναμε.”

Επόμενος στόχος ο Μουλάς Ομάρ;

Τα σχόλιά του αντανακλούν εκείνα του αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ερωτηθείς αυτό τον μήνα αν οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούσαν ανάλογη επιχείρηση στο Πακιστάν για να σκοτώσουν τον μουλά Ομάρ αν γνώριζαν που βρίσκεται, απάντησε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι ο Ομάρ διέφυγε στο Πακιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των ταλιμπάν στα τέλη του 2001 από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις και ότι εξακολουθεί να κρύβεται εκεί. Το Ισλαμαμπάντ το διαψεύδει.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκινάει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, την πρώτη αμερικανού ηγέτη από το 2003. Θα έχει συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, όπου θα χαιρετίσει τους ειδικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και θα τονίσει την σπουδαιότητα των υπερατλαντικών σχέσεων.

Πιέζει το Πακιστάν για τις επιδρομές

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα. Η εφημερίδα Express Tribune έγραψε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI), Αχμάντ Σούγια Πάσα, προέβη σε αυτό το αίτημα σε συνάντηση που είχε χθες Σάββατο με τον Μάικλ Μορέλ, υπ’ αριθμόν δύο της CIA.

” Θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε αν δεν βρείτε κάποια στρατηγική για να σταματήσουν οι επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη,” φέρεται ότι είπε ο Πάσα στον Μορέλ, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.
   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε