Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομπάμα και Μεντβέντεφ υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά

Μπαράκ Ομπάμα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δίνουν τα χέρια μετά την υποφραφή της συμφωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Μπαράκ Ομπάμα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δίνουν τα χέρια μετά την υποφραφή της συμφωνίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ιστορική η σημερινή μέρα για το θέμα των πυρηνικών. Μπαράκ Ομπάμα και Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν συμφωνία για μείωση των πυρηνικών οπλών….

   Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν σήμερα στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος.

 Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένον από πυρηνικά όπλα στις πύλες του ίδιου κάστρου.

 
Η επίσημη τελετή υπογραφής έγινε στην πλούσια διακοσμημένη ισπανική αίθουσα του Κάστρου της Πράγας, έξω από το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε πριν από ένα χρόνο ομιλία απευθύνοντας έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
 
Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα δεσμευτούν να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά, δηλαδή μια μείωση 74%. Η συνθήκη START υπογράφηκε το 1991 και εξέπνευσε στα τέλη του 2009.
 
Σύμφωνα με τον Μπαράκ η υπογραφή της νέας συνθήκης άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως επιθυμεί «σοβαρό διάλογο» με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκρυψε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ για το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας εξέφρασε όμως την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων.

Πριν από την υπογραφή, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση. Συζήτησαν το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας προκειμένου ο ΟΗΕ να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
 
Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη συζητήθηκε επίσης. Το θέμα αποτελεί “αγκάθι” στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ουάσινγκτον πάγωσε το Σεπτέμβριο ένα πρώτο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας το οποίο είχε επικρίνει η Ρωσία αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι διατηρεί ακόμη “σοβαρά ερωτήματα” όσον αφορά τη νέα έκδοση του προγράμματος.
 
Αν ο Μεντβέντεφ αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Τσεχίας εντός της ημέρας, ο Ομπάμα θα μείνει ακόμη μια ημέρα, κυρίως για το δείπνο με τους 11 ηγέτες χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ που σήμερα μετέχουν στην Ατλαντική Συμμαχία.
 
Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα

«Ένα βήμα προς έναν αποπυρηνικοποιημένο κόσμο που μπορεί να ενισχύσει θετικά τις προσπάθειες για τη μη διάδοση» έκρινε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Γιουκίγια Αμάνο την υπογραφή της νέας συνθήκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε μίλησε για «σταθμό στις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο αφοπλισμό που δείχνει τη βούληση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους», ενώ ο Πολωνός ομόλογός του, Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε επίσης ικανοποιημένος και εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο βήμα θα είναι «μία μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων, κυρίως αυτών που είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορά μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε