Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομπάμα:”Κίνα και ΗΠΑ δεν προορίζεται να είναι αντίπαλοι”

Ο Μπάρακ Ομπάμα μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Πεκίνο. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Στο Πεκίνο έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

 

Είναι ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του στην Κίνα μετά τη Σαγνκάη.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογο του Χου Τζιντάο. Το βράδυ έχει επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο.
 
Στο Πεκίνο, θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρώτης του ασιατικής περιοδείας. Θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον δεύτερο στην ιεραρχία του κινεζικού καθεστώτος, τον πρόεδρο της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Βου Μπανγκουό.
 
Σήμερα το πρωί, πριν αναχωρήσει από τη Σανγκάη, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα και την λογοκρισία του Ιντερνετ στην Κίνα κατά τη διάρκεια διαλόγου του με φοιτητές από τα μεγάλα πανεπιστήμια της Σανγκάης.
 
“Η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες και το δικαίωμα πρόσβασης στο Ίντερνετ είναι οικουμενικές”, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Κίνα είτε οπουδήποτε αλλού, δήλωσε στους φοιτητές ο Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως και στο Τόκιο κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι “η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν προορίζεται να είναι αντίπαλοι”.
 
Μιλώντας για φιλία με την Κίνα αλλά και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα διαδίκτυο χωρίς λογοκρισία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε στη συνάντησή του με φοιτητές από αρκετά πανεπιστήμια της Σανγκάης, ότι “ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει το Twitter”. “Παρατηρώ ότι πολλοί νέοι ασχολούνται πολύ με όλα αυτά τα ηλεκτρονικά. Οι αντίχειρες μου είναι πολύ αδέξιοι για να πληκτρολογώ πάνω στο τηλέφωνο”, πρόσθεσε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.
 
“Ήμουν πάντοτε λάτρης του διαδικτύου. Είμαι θερμός οπαδός της απουσίας λογοκρισίας”, εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση ενός χρήστη του διαδικτύου, που έκανε λόγο για το “μεγάλο τείχος του διαδικτύου” στην Κίνα, το σύστημα λογοκρισίας του διαδικτύου από τις αρχές.
 
Το Twitter, όπως ο διαδικτυακός τύπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μπλοκαρίστηκαν από τις κινεζικές αρχές μετά τις αιματηρές ταραχές στη βορειοδυτική μουσουλμανική επαρχία Σιντζιάνγκ τον περασμένο Ιούλιο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε