Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομπάμα-μάνια στην Κούβα! Τον έκαναν… Τσε! (ΦΩΤΟ)

Ομπάμα-μάνια στην Κούβα! Τον έκαναν… Τσε! (ΦΩΤΟ)

Είναι αναμφίβολα μια ιστορική επίσκεψη: ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κούβα μετά από 88 χρόνια. Χαρακτηριστική της σημασίας της όχι μόνο το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Αβάνα μαζί με όλη την οικογένειά του αλλά και η αντίδραση των Κουβανών πολιτών που τον έκαναν ακόμη και… μπλουζάκι αλα Τσε Γκεβάρα!

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στην Αβάνα το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και έτσι άνοιξε ακόμη ένα κεφάλαιο στην αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας, μια σελίδα αλλαγής στην παγκόσμια Ιστορία και έκλεισε οριστικά εκείνο των ψυχροπολεμικών σχέσεων των δυο χωρών.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν “Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ”, καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο μια φτωχογειτονιά.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο αλλά όχι τον Φιντέλ Κάστρο, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της επανάστασης του ’59 που έδιωξε την φιλοαμερικανική κυβέρνηση Μπατίστα.

«Δεν περίμενα πως θα ζούσα για να δω αυτή την ημέρα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο αφού έφτασε στην Αβάνα. Πρώτος του σταθμός το ξενοδοχείο όπου θα διαμήνει και όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που άνοιξε ξανά πρόσφατα, μετά την απόφαση Ομπάμα – Κάστρο να αναθερμάνουν τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους. «Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε μια μακροχρόνια αμερικανική πολιτική προσπάθειας απομόνωσης της Κούβας, θέλει να καταστήσει την αλλαγή της πολιτικής του μη αναστρέψιμη ακόμα και αν κερδίσει τον Λευκό Οίκο ένας ρεπουμπλικάνος στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων, και ο Ομπάμα δέχεται κριτική ακόμη και από Δημοκρατικούς για την επίσκεψη, την οποία θεωρούν πρόωρη. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η επίσκεψη μπορεί να μη φέρει άμεσες παραχωρήσεις από την Κούβα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική απελευθέρωση.

Ένας Κουβανός από εκείνος που συγκεντρώθηκαν στην Αβάνα για να υποδεχτούν τον Ομπάμα φώναξε “κάτω ο αποκλεισμός”, αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει τα τελευταία 54 χρόνια και είναι η κυριότερη πηγή εκνευρισμού για τους Κουβανούς. Ο Ομπάμα, που απάντησε στην κραυγή σηκώνοντας το δεξί του χέρι, έχει ζητήσει από το κογκρέσο την άρση του αλλά αυτό έχει εμποδιστεί από υψηλά ιστάμενους ρεπουμπλικάνους.

Φυσικά, δεν έλειψε και η ένταση, αλλά πριν φτάσει ο Ομπάμα στην Κούβα. Η αστυνομία, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου.

Ο Ομπάμα έφτασε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας και τον υποδέχθηκε όχι ο Ραούλ Κάστρο αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Ομπάμα συναντήσει τον Κουβανό πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο από την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. Ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τον Κάστρο, αλλά όχι τον αδερφό του Φιντέλ, και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες. Θα συναντηθεί ιδιωτικά με διαφωνούντες, θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα και θα παραστεί σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ αύριο Τρίτη.

Μαζί με την σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα περιόδευσε στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.

Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008.

Η τελευταία φορά που πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εν ενεργεία πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο. Από την προσέγγισή τους, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες σε τηλεπικοινωνίες και σε αεροπορικά δρομολόγια. Ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας για να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε εμπόριο και ταξίδια για να προωθήσει τις σχέσεις με την Κούβα, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής του μαζί με την συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Η Κούβα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τον αμερικανικό έλεγχο της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, ο οποίος ξεκίνησε με συμφωνία μίσθωσης το 1934. Η Κούβα αμφισβητεί την σημερινή ισχύ της σύμβασης ενώ ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα. Η Αβάνα διαφωνεί επίσης με την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαφωνούντες και με την εκπομπή σημάτων αντικομμουνιστικών εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Κούβα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ είπε πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου ότι οι κινήσεις του Ομπάμα “είναι στη σωστή κατεύθυνση” αλλά πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός” του νησιού.

Δεν αναμένεται πρόοδος σε βασικά θέματα στην συνάντηση του Ομπάμα με τον Κάστρο σήμερα, ή στο επίσημο δείπνο το βράδυ. Αντίθετα, το σημαντικότερο σημείο αναμένεται να είναι η ομιλία του Ομπάμα στους Κουβανούς σε ζωντανή μετάδοση από την κουβανική τηλεόραση αύριο Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε