Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Όποιος λέει φάλτσα τον εθνικό ύμνο θα… φυλακίζεται

Σας ακούγεται παράλογο; Κι όμως δεν είναι. Ένας νέος νόμος προβλέπει σκληρή τιμωρία για όσους δεν τραγουδούν σωστά τον εθνικό ύμνο.

Ποινικώς υπόλογοι θα είναι στο μέλλον όσοι πολίτες των Φιλιππινών συλλαμβάνονται να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους φάλτσα, σε λάθος τέμπο ή αυτοσχεδιάζοντας, είτε επειδή οι ίδιοι είναι κακόφωνοι είτε διότι έχουν διάθεση για αστεϊσμό.
 
Αυτό αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των Φιλιππινών εγκρίνοντας το σχετικό νομοσχέδιο για την ακατάλληλη ερμηνεία του «Lupang Ηinirang», του εθνικού ύμνου της ασιατικής χώρας. Οι παραβάτες θα πληρώνουν χρηματικό πρόστιμο έως 2.500 ευρώ και θα τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια! Για να ισχύσει η ασυνήθιστη νέα ρύθμιση ο νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο έλαβε αυτή την απόφαση καθώς αρκετοί αθλητές και καλλιτέχνες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το δικό τους τέμπο, κάποιες φορές λανθασμένα ή πολύ αργά, ενώ ορισμένοι έβαζαν και την προσωπική τους «πινελιά». Πολλά βίντεο με «κατακρεουργημένο» τον εθνικό ύμνο κυκλοφορούν σε ιστοσελίδες όπως το youtube.com.
 
Ο νόμος είναι σαφής. «Ο εθνικός ύμνος» τονίζει «πρέπει να τραγουδηθεί σε ένα συγκεκριμένο τέμπο, εντός του εύρους των 100-120 παλμών ανά λεπτό, ενώ όταν ακούγεται σε δημόσιους χώρους, κινηματογράφους ή θέατρα οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να στέκονται σε στάση προσοχής και να τραγουδούν με ζέση ως ένδειξη σεβασμού».
 
Η Βουλή, εκτός του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της ακατάλληλης ερμηνείας του εθνικού ύμνου, αποφάσισε να επιβάλλονται επίσης αυστηρές ποινές για την «καταχρηστική χρήση ή τη λανθασμένη εμφάνιση της σημαίας των Φιλιππινών».
 
Η μουσική του «Lupang Ηinirang» (που σημαίνει «Εκλεκτή γη») γράφτηκε το 1898 από το Χουλιάν Φελίπε, ενώ οι στίχοι προέρχονται από διασκευή του ποιήματος «Filipinas» του στρατιώτη Χοσέ Πάλμα το 1899. Ο εθνικός ύμνος είναι γνωστός και ως «Βayang Μagilis» («Αγαπημένη χώρα»), από τον πρώτο στίχο του ύμνου.
 
«Αγαπημένη χώρα, πετράδι της Ανατολής, εκλεκτή γη/ είσαι το λίκνο των γενναίων/ στους κατακτητές δεν θα παραδοθείς ποτέ. Η σπίθα της σημαίας σου είναι η νίκη που λάμπει» είναι μερικοί μόνο από τους στίχους του εθνικού ύμνου των Φιλιππινών.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εθνικός ύμνος μιας ασιατικής χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα… προσαρμογής στο περιβάλλον. Πριν από δύο μήνες δικαστήριο του Μπανγκλαντές είχε απαγορεύσει τη χρήση του εθνικού ύμνου της χώρας ως ringtone κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που είχαν διαθέσει τον εθνικό ύμνο αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και έσπευσαν να αποσύρουν το επίμαχο ringtone.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε