Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ώρα να φεύγει η Μέρκελ”

“Ώρα να φεύγει η Μέρκελ”

Ο εθνικός γραμματέας για την Ευρώπη του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ευχήθηκε σήμερα την ήττα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές του 2013 και μάλιστα ενώ ήταν παρών ο πρόεδρος του Γερμανικού ομόλογου κόμματος SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Ο καιρός έχει φθάσει. Η Μέρκελ πρέπει να φύγει», δήλωσε ο Καμπαντελίς από το βήμα του συνεδρίου του PS στην Τουλούζη.

«Νικήσαμε τους ‘μερκοζί’ (έκφραση που προέρχεται από τη σύγκραση των ονομάτων της Μέρκελ και του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί) στη Γαλλία. Τώρα θα πρέπει να νικηθούν και στη Γερμανία», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στη νίκη του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Οι λαοί της Ευρώπης δεν επιθυμούν μία Γερμανική Ευρώπη, θέλουν μία Ευρωπαϊκή Γερμανία», πρόσθεσε ο Καμπαντελίς, παρεμβαίνοντας υπό την ιδιότητά του ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE).

Υπό τα συχνά χειροκροτήματα των συνέδρων, ο Γκάμπριελ απένειμε τα εύσημα στον Ολάντ για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. «Πρόκειται να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σας μιμηθούμε τον Σεπτέμβριο» του 2013, έτσι ώστε «να βελτιώσουμε την Ευρώπη», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας συχνά την πολιτική της Μέρκελ.

«Η πολιτική των συντηρητικών μας οδηγεί όλο και βαθύτερα στην κρίση», υποστήριξε ο Γκάμπριελ, εκτιμώντας πως οι αγορές θα πρέπει να είναι «σε αντιστοιχία με τη δημοκρατία» και όχι το αντίθετο, όπως κατά τον ίδιον διατρανώνει η Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης απεύθυνε έκκληση για ενότητα σοσιαλδημοκρατών και σοσιαλιστών με στόχο την ανάπτυξη μίας άλλης Ευρώπης.

«Η αριστερά της Ευρώπης, όταν είναι ενωμένη, επικρατεί απέναντι στην οπισθοδρομική δεξιά», διασάλπισε από την πλευρά του ο ηγέτης της κεντροαριστεράς στην Ιταλία Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ευχόμενος «να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή διάσταση των κομμάτων μας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε