Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Οριακή η κατάσταση στην Αίγυπτο – Λεηλασίες και δεκάδες νεκροί

– Περισσότεροι απο 100 οι νεκροί
– Ο Μουμπάρακ όρισε νέο αντιπρόεδρο και πρωθυπουργό
– Χάος στους δρόμους – Περιγραφές απο το Κάιρο
– Εγκαταλείπει ο Μουμπάρακ την Αίγυπτο; Η Σ. Λιάτσου μεταδίδει τις εξελίξεις για το NewsIt

Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο οπου στεγάζεται η υπηρεσία για τους φόρους και η οποία βρίσκεται κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Oι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 100. Το βράδυ το Σαββάτου δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν σε επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην πόλη Μπένι Σουέιφ νοτίως του Καϊρου. Το απόγευμα τουλάχιστον 3 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά την ώρα της πολιορκίας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ενώ στις φλόγες παραδόθηκε το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος και παραιτήθηκε ηγετικό στέλεχος. Περισσότεροι απο 2.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Απο γειτονιές του Καϊρου αναφέρονται επίσης λεηλασίες στα ακριβά προάστια με τους κατοίκους της περιοχής να αναγκάζονται να κάνουν δικές τους ομάδες περιφρούρησης.”Τρεις απο τους γείτονές μου προστατεύουν μόνοι τους τις περιουσίες τους” ανέφερε ένας κάτοικος του Καϊρου σε ξένο πρακτορείο ειδήσεων.

‘Ανθρωποι που βρίσκονται στο Κάιρο χαρακτηρίζουν οριακή την κατάσταση. “Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν πάνω ή κοντά στην πλατεία Ταχρίρ” αναφέρει μία δημοσιογράφος. Ισπανός γιατρός που προσπαθεί να φύγει απο την Αίγυπτο εδω κι ένα 24ωρο περιγράφει χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου πολλοί ταξιδιώτες έχουν “κολλήσει” λόγω των διαδηλώσεων. “Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ επειδή δεν μπορούμε να πάμε ούτε στα σημεία επιβίβασης, ούτε στα ξενοδοχεία”.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς δήλωσε ότι λεηλατήθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν διαδηλωτές. Επίσης, λεηλατήθηκαν δεκάδες μαγαζιά και ένα κατάστημα γαλλικής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αποκαθίστανται σταδιακά ενώ σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί.

Το απόγευμα ο Χ. Μουμπάρκακ όρισε αντιπρόεδρο και νέο πρωθυπουργό. Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ. Παράλληλα, ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός.

Η επιλογή του Ομάρ Σουλεϊμάν ως νέου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λέει πολλά για όσους γνωρίζουν το σύστημα διακυβέρνησης της Αιγύπτου. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όταν ο Πρόεδρος έχει “κώλυμα” τα καθήκοντά του τα ασκεί ο αντιπρόεδρος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι έμπιστός του, επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσίων και παρόλα αυτά δημοφιλής στην Αίγυπτο!

Διαβάστε την ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου στο www.onalert.gr

Ο Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση, τονίζοντας ότι ο ιδιορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι κινήσεις αρκετές.
Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, δήλωσε οτι το ζήτημα δεν ήταν η αλλαγή προσώπων.” Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι “μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων του λαού που θα προετοιμάσει καθαρές εκλογές και θα συντάξει ένα νέο Σύνταγμα”.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αιματηρές συμπλοκές ξέσπασαν σε φυλακή του Καϊρου, όταν ομάδα κρατουμένων επιχείρησε να δραπευτεύσει. Αποτέλεσαμ ήταν 8 κρατούμενοι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι απο 120 να τραυματιστούν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Διαβάστε την είδηση για την απόπειρα απόδρασης

Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν απο τον Χ. Μουμπάρακ να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές. ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους ενώ Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία εκφράζουν την ανησυχία τους για τα γεγονότα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς “να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά”, πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα πρέπει να εισάγει στη χώρα πραγματικά νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. “Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκεστεί σε έναν ανασχηματισμό”, δήλωσε. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, περιλαμβανόμενου του αντιπροέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μετείχαν σε δίωρη έκτατη συνεδρίαση με αντικείμενο τα γεγονότα της Αιγύπτου.

Διαβάστε την είδηση για τις αντιδράσεις χωρών για τα γεγονότα της Αιγύπτου

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω απο την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον. ΦΩΤΟ REUTERS

“Όλοι οι Ελληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους”. Αυτό διαβεβαιώνει η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο ενώ παράλληλα, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα. Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με τις δύο ελληνικές κοινότητες, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Ιερά Μονή Σινά και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eγκαταλείπει ο Μουμπάρακ την Αίγυπτο; Η Σ. Λιάτσου μεταδίδει τις καταιγιστικές εξελίξεις για το Newsit

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε