Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οριακή νίκη για Σίλβιο – Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 314 – 311

REUTERS
Τα κατάφερε έστω και την τελευταία στιγμή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με οριακή πλειοψηφία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Νωρίτερα είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στην Γερουσία.
 
Με 314 ψήφους υπέρ και 311 κατά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νίκη του “Καβαλιέρε”, που οφείλεται και στη θετική ψήφο, υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο μελών του κόμματος “Μέλλον και Ελευθερία” του Τζανφράνκο Φίνι και δύο βουλευτών του κόμματος “Ιταλία των Αξιών” του Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι πολύ δύσκολο, ο Ιταλός πρωθυπουργός να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, από τη στιγμή που η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών.

Σήμερα, οι τρεις βουλευτές των γλωσσικών μειονοτήτων, δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Μετά την ετυμηγορία της βουλής, αναμένονται οι εξελίξεις στον όλο πολιτικό χώρο. Είναι πιθανόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία, μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών. Αν δεν τα καταφέρει, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές, είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – αίτημα που έχει ήδη προβάλει η Λέγκα του Βορρά και που μέχρι τώρα, αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον “Καβαλιέρε”.

Η τελική απόφαση ανήκει, φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, “αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι”.

Σε ό,τι αφορά τον Τζανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του, “Μέλλον και Ελευθερία”. Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον “μίστερ τιβί”, ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα, ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι. Μένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου “τρίτου πόλου”  (Mέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι) που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου. Ο “τρίτος πόλος” χαρακτηρίσθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό “άμετρα φιλόδοξος, με ηγετικά στελέχη που ανήκουν στην παλιά σχολής της κομματοκρατίας”.

Εξάλλου, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους “εχθρούς” του “Καβαλιέρε” και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

Οι αναλυτές, τονίζουν ότι “είναι παραπάνω από πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ιταλίας, στο διεθνές σκηνικό”.

Νωρίτερα, η γερουσία της Ρώμης, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση: 162 “ναι”, 135 “όχι”, 11 οι αποχές. Η θετική στάση της γερουσίας, εθεωρείτο, όμως, βέβαιη.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε